Vágólapra másolva!
A magyar versenyzők összesen hat arany-, három ezüst- és három bronzérmet gyűjtöttek a Zágrábban rendezett kajak-kenu világbajnokságon. Vasárnap az 500-as döntőkben egy-egy arany- és ezüst-, valamint két bronzérem volt a mérleg, 200-on újabb két első és egy második helyezést ért el a küldöttség. A Kovács Katalin, Janics Natasa duó továbbra is egyeduralkodó.

A szemerkélő esőben megrendezett finálék során a piros-fehér-zöld küldöttség tagjai közül elsőként azt a Vereckei Ákost szólították a rajthoz, aki 1998 és 2001 között háromszor is megnyerte a kajak egyesek vb-küzdelmét ezen a távon, két évvel ezelőtt, az egyesült államokbeli Gainesville-ben azonban csupán hetedik lett. A magyar kiválóság akkor ugyanúgy csak legjobb harmadikként került be a fináléba a középfutamból, mint most a horvát fővárosban, de a rossz előjelek ellenére ezúttal - friss Európa-bajnoki aranyérmesként - mindenképpen jobb helyen szeretett volna végezni.

A 28 éves magyar klasszis ezúttal jól kapta el a rajtot, de ugyanígy tett a címvédő, olimpiai második ausztrál Nathan Baggaley, a német Lutz Altepost és az ötkarikás bajnok kanadai Adam van Koeverden is. Féltávnál ez a négy hajó haladt az élen, majd felzárkózott az 1000 m-es specialista norvég Eirik Veras Larsen és a lengyel Tomasz Mendelski is. A hajrához közeledve látszott, hogy csak centiméterek fognak dönteni a dobogós pozíciók sorsáról, s így is lett: a legjobban Baggaley rúgta be magát, Vereckeinek pedig - Altepost, van Koeverden és Mendelski mögött - meg kellett elégednie az ötödik hellyel.

A c-1-esek között versenyző Vajda Attilának - csakúgy, mint a szombati 1000 m-en, ahol végül hatodik lett - ezen a távon sem volt reálisan esélye a dobogóra, hiszen ott volt a mezőnyben a címvédő és athéni bajnok német Andreas Dittmer, a vb-2., olimpiai bronzérmes orosz Makszim Opaljev, az előző vb-n harmadik cseh Martin Doktor és az ötkarikás második spanyol David Cal is. A verseny nem indult zökkenőmentesen, ugyanis kétszer is vissza kellett lőni a rajtot, de aztán végre néhány perc késéssel megkezdődhetett a küzdelem, amely végül kevés izgalmat hozott: rajt-cél győzelmet aratva Dittmer diadalmaskodott, aki így az 1000 m-es siker után duplázott, a magyar kenus pedig utolsó, azaz kilencedik lett.

A női kajak egyesek döntőjében senki nem szerepelt a gainesville-i, illetve athéni érmesek közül, a címvédő Kovács Katalin és az olimpiai bajnok Janics Natasa távollétében az a Viski Erzsébet képviselte a magyar színeket, aki az előcsatározások során rendkívül bíztató teljesítményt nyújtott. A poznani kontinensviadalon második magyar lapátforgató - aki korábbi kijelentése alapján éremért érkezett Zágrábba - ezúttal mindenképpen meg akarta verni a Lengyelországban előtte végző Nicole Reinhardtot, nos, végül kiderült, hogy ez most sem sikerül neki. A német versenyző szinte végig vezetve nyerte a számot, míg Viski óriási csatát vívott kanadai és kínai ellenfelével, előbbitől kikapott, utóbbit viszont szemmel alig látható különbséggel maga mögé utasította, így bronzéremnek örülhetett.

A párosok fináléit a férfi kajak kettesek csatája nyitotta, a mezőnyben ott volt az Eb-bronzérmes Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor duó is, utóbbi rendkívül feldobott állapotban, hiszen szombaton, 1000 m-en élete első felnőtt világbajnoki aranyát gyűjtötte be Kökény Rolanddal. Az megjósolható volt, hogy a címvédő, ezen kívül olimpiai és Európa-bajnok német Ronald Rauhe, Tim Wieskötter kettőst ezúttal sem tudja legyőzni senki, s ez így is történt: a sztárduó magabiztosan nyert, a magyarok pedig - jó teljesítményt nyújtva - negyedikként haladtak át a célvonalon.


A kenusoknál az egy nappal korábban, a leghosszabb távon bronzérmes Kozmann György, Kolonics György páros - "jó szokásához híven" - ezúttal is célba vette a dobogót, és nem is vétette el: remekül rajtolva, majd fantasztikusan küzdve az Eb-aranyérmes németek mögött biztos másodikként csapott be a célba. Talán, ha néhány méterrel tovább tart a verseny, még fényesebb is lehetett volna az újabb érmük, a publikum magyar része azonban ezt a produkciót is úgy fogadta, mintha világbajnoki címet szereztek volna.

Az egy hónappal ezelőtti kontinensviadalon mindhárom páros számot megnyerő, s ezúttal is triplázni akaró Kovács, Janics kajakos duó 500 m-en is olyan fölénnyel nyert, hogy arra már szinte jelzőket sem találni, s ezzel olimpiai győzelme után percre pontosan egy évvel világbajnoki aranyérmet is ünnepelhetett. A magyarok már féltávnál vezettek, s bár az ellenfelek az első 300 m-en mindent megpróbáltak, hogy eléjük kerüljenek, kudarcot vallottak, s Janicsék végül közel két hajóhossznyi előnnyel érkeztek a célvonalhoz. Az MTK 29 éves sztárja, Kovács pályafutása 14. vb-elsőségét gyűjtötte be a Jarun-tavon, s ezzel a magyar örökranglista élére ugrott.

A vasárnap délelőtti programot szokás szerint a négyesek vetélkedése zárta. Az Eb-hez képest felerészt kicserélődött Joób Márton, Kovács Gergely, Bozsik Attila, Sarudi Pál összeállítású kenus kvartett nem volt versenyben a dobogós helyekért, s végül ötödikként zárt. Velük szemben a Paksy Tímea, Szabó Szilvia, Benedek Dalma, Bóta Kinga kajakos egység mindenképpen éremesélyesként állt a 4-es pálya rajtgépébe, a lányokat a visszavágás vágya is fűtötte, hiszen az Eb-n kikaptak a 6-oson induló németektől. Nos, a reváns nem sikerült, ugyanis a magabiztosan diadalmaskodó németeken kívül az Eb-n mögöttük végző lengyelek is megelőzték a magyarokat, akiknek így most meg kellett elégedniük a harmadik hellyel.