Vágólapra másolva!
A Nemzeti Lovardában szombaton újra levívják az athéni olimpia férfi kard egyéni döntőjét, vagyis Nemcsik Zsolt összecsap legyőzőjével, az olasz Aldo Montanóval. A helyszín első hallásra talán meghökkentő, de a Józsefváros-kupát immár harmadszor rendezik meg itt a múlt, a jelen és a jövő találkozójának jegyében. Ami a jelent illeti, férfi és női kardban, valamint párbajtőrben pástra lép a teljes magyar válogatott, s az olaszok legjobbjai mellett itt lesz az Európa-bajnok francia női kardcsapat is.

A Józsefváros-kupa alapvető célja a legeredményesebb olimpiai sportágunknak számító vívás népszerűsítése, s egyúttal versenyzési lehetőség biztosítása a felnőtt, az utánpótlás és a veterán korosztály számára a kard és a párbajtőr fegyvernemekben. Helyszínként a Nemzeti Lovarda sem áll távol a vívástól, bár azt ma már kevesen tudják, hogy az 1920-as, '30-as években rendszeresen rendeztek itt kardversenyeket, s nemegyszer itt dőlt el, hogy a bő létszámú hazai élmezőnyből kik indulhatnak az olimpián.

A mostani verseny nem válogató ugyan az őszi világbajnokságra, ám Szabó Bence szövetségi kapitány kötelezővé tette az indulást a válogatottak számára: "Idén nagyon szerencsétlenül állították össze a nemzetközi versenynaptárt. Az utolsó Világkupát júliusban rendezték, s az októberi lipcsei világbajnokságig alig van lehetőség felmérni, hogy hol is tartunk a felkészülésben. Ezért sem hagyhatjuk ki a Józsefváros-kupát, amelyre az olasz csapat például az olimpiai bajnok kardozó Montanóval érkezik" - árulta el Szabó Bence.

Mindez azt jelenti, hogy akár már a versenyben is megismétlődhet az athéni olimpia, valamint az idei zalaegerszegi Eb döntője, azaz Montano és Nemcsik Zsolt asszója. Sajnos mindkét esetben az olasz győzött, de érdekesség, hogy az olimpia után egy olaszországi gálán Nemcsik nyert. Az összecsapásuk most sem maradhat el, mert ha a versenyben esetleg nem kerülnek össze, akkor külön asszó keretében vívnak meg egymással. A Józsefváros-kupán több mint 300 hazai induló lesz, s a már említett olaszok mellett láthatjuk az Európa-bajnok francia női kardválogatott tagjait, valamint osztrák, német, lengyel, román és kanadai pengeforgatókat is.

A Józsefváros-kupa szombaton 9 órakor a férfi párbajtőr egyénivel keződik, a női kardozók 10, a női párbajtőrözők 11, a férfi kardozók 12 órakor lépnek pástra a Nemzeti Lovardában. A döntőket 16.30-től rendezik. Vasárnap 10 órától a kadett, 11-től a veterán, 13-tól pedig az amatőr vívók mérkőznek meg. Az ingyenesen megtekinthető kétnapos programot többek között lovasbemutató, lovasíjászat, huszárjátékok, lovaglási lehetőség, történelmi vívófegyver- és fotókiállítás színesíti. Szombaton gulyás-, vasárnap palacsintaparti zárja a napot.

Fábik Tibor