Vágólapra másolva!
Roger Federer legyőzte Andre Agassit a US Open döntőjében, és ezzel megvédte címét. A svájci világelső a harmadik teniszező, aki egymás utáni években elhódította a trófeát Wimbledonban és az amerikai nyílt teniszbajnokságon, és zsinórban harmincötödik mérkőzését nyerte meg kemény pályán.

Az első játszmában 3:2-ig mindenki hozta a saját adogatását, aztán Federer elvette Agassiét, majd a nyolcadik szettlabdát értékesítette 5:3-nál, és 34 perc alatt behúzta az első játszmát.

A másodikban aztán nagyot játszott a 35 éves amerikai, és kétszer is elvette riválisa adogatását, ezzel egyenlített a szetteket tekintve. A harmadikban 3:2-nél Agassi ismét jól fogadott, a közönség tombolt, de a svájci gyorsan "visszabrékelt", és végül tie-breakkel zárult a játszma, igaz, 5-5-nél Agassi öt bréklabdát hárított.

A rövidítésben mindössze egy pontot tudott összehozni a hazai kedvenc, a negyedik játszma elején pedig nagy bajba került, mert Federer gyorsan elnyerte az adogatását. A folytatás már a helvét fenoménról szólt, aki mindössze egy játékot engedélyezett Agassinak, és ezzel két óra húsz perces küzdelem után diadalittasan csapott a levegőbe, megszerezve pályafutása hatodik Grand Slam-győzelmét.

"Jövőre is eljövök, és ismét megpróbálok jól teljesíteni" - nyilatkozta Federer, aki eddig mind a hat Grand Slam-döntőjét megnyerte. "Talán ez volt a legkülönösebb döntőm, amit játszottam, New Yorkban, éppen Andre ellen. Szokásomhoz híven a fináléban ment a legjobban a tenisz, de gratulálok Andrénak, nagyszerűen szerepelt, és remélem, hogy folytatja."

"Kemény út vezetett a döntőig, de nagyon jól sikerült az elmúlt két hét. Roger ma túl jól játszott, és nagy megtiszteltetés, hogy az elmúlt két évtizedben a sportág számos nagy alakjával játszhattam, Roger is közéjük tartozik. Köszönöm az elmúlt 20 évet, New York" - mondta Agassi, aki nem kizárt, hogy befejezi év végén, bár ezt még nem jelentette ki egyértelműen.

férfi egyes, döntő:
Federer (svájci, 1.) - Agassi (amerikai, 7.) 6:3, 2:6, 7:6, (7:1), 6:1

női páros, döntő:
Raymond, Stosur (amerikai, ausztrál, 6.) - Gyementyijeva, Pennetta (orosz, olasz, 14.) 6:2, 5:7, 6:3

Federer-Agassi álomdöntő lesz a férfiaknálhttp://origo.hu/sport/egyeni/tenisz/20050911cljisters.html?pIdx=1