Vágólapra másolva!
Bár az athéni olimpia megnyerése után Alina Kabejeva bejelentette a visszavonulását, az utóbbi évtized legeredményesebb ritmikus gimnasztikázója az elmúlt hetekben már megpendítette, hogy kacérkodik a visszatéréssel. S ezt olyan komolyan gondolta, hogy múlt szombaton Genovában már elindult az Oroszország-Olaszország válogatott versenyen, ott lesz az októberi bakui világbajnokságon, s a nagy terve az, hogy 25 évesen részt vehessen a pekingi olimpián is.

A taskenti születésű Kabajeva már a 2000-es sydneyi olimpián is nagy esélyesnek számított, de azon egy rontás miatt be kellett érnie a bronzéremmel. A világ- és Európa-bajnoki címek tömkelegének begyűjtése után aztán tavaly Athénban az ötkarikás aranyérmet is megszerezte, majd bejelentette visszavonulását, s mindenki biztosra vette, hogy a csúcson be is fejezte a versenyzést.

Tavaly volt 21 éves, ami a ritmikus gimnasztikában már "komoly" kornak számít, ugyanakkor az egyik legnépszerűbb és legcsinosabb, a divatmagazinokban rendszeresen szereplő orosz sportolóként olyan ismeretségekre tett szert, ami a civil pályán is lehetőségeket kínált számára. A fotózások mellett többek között belecsöppent a politikába is, s maga Vlagyimir Putyin elnök vette a "védőszárnyai" alá.

Kabejeva azonban a jelek szerint a sporttól sem tud elszakadni. Már az elmúlt hetekben jelezte, hogy visszatér, de igazából ezt senki sem akarta elhinni. A tamáskodók véleményét támasztotta alá az is, hogy végül az izmiri Universiadén és a deventeri Grand Prix-n sem indult el, pedig azt ígérte. Az elmúlt hét végén azonban megtörtént a visszatérés, mégpedig Genovában, egy Olaszország-Oroszország találkozón.

Kabajeva a harmadik helyen végzett, de sokat hibázott. Kötélgyakorlata végén például kirúgta a szert a szőnyegről, de a buzogányt és a szalagot is elejtette. Kritikusai viszont azt semmiképpen sem róhatják fel neki, hogy súlyproblémái lennének. Mivel a gyakorlatai felkerültek az internetre is, megállapíthattuk, hogy legalább olyan karcsú, mint fénykorában.

Kabajeva csütörtökön egy szentpétervári versenyen is elindul, szombaton és vasárnap pedig részt vesz a berlini Grand Prix-n. S ott lesz az októberi bakui világbajnokságon is, de csak a hagyományos csapatversenybe száll be egyetlen gyakorlattal, szalaggal. Úgy gondolja, fokozatosan tér vissza a legjobbak közé, a nagy terve pedig az, hogy a 2008-as pekingi olimpián is versenybe száll.

Fábik Tibor