Vágólapra másolva!
A sakkozás történetében másodszor döntik el körmérkőzéses formában a világbajnoki cím sorsát. Az argentínai San Luisban nyolc meghívott résztvevő kétfordulós viadalon mérkőzik meg szeptember 27. és október 16. között. A magyar színeket Lékó Péter és Polgár Judit képviseli. Az indiai Viswanathan Anand, a bolgár Veszelin Topalov, az orosz Peter Szvidler és Alekszandr Morozevics, az angol Michael Adams és az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov lesznek nagymestereink riválisai. A résztvevőket bemutató sorozatban a tavaly Vlagyimir Kramnyik ellen világbajnoki döntőt is játszó Lékó Péter pályafutásának legfontosabb állomásait idézzük fel.

Lékó Péter 1979. szeptember 8-án született Szabadkán, egyéves kora óta él Szegeden, ahol a Közgyűlés februári ülésén választották meg a város díszpolgárának. Hétéves kora óta sakkozik, 1994-ben Fischer rekordját is megdöntve lett nemzetközi nagymester, korcsoportos világbajnok. A moszkvai sakkolimpián debütált a magyar válogatottban. A nagy tornákra egyre többször hívták meg, a ranglistán fokozatosan lépkedett előre. 1995-ben Koppenhágában, Havannában, Yopalban nyert tornát, 1997-ben Tilburgban, Madridban harmadik. A groningeni világbajnokságon rutintalanul búcsúra kényszerült a második fordulóban. Egy év múlva Tilburgban értékes második helyet szerzett.

Lékó 1999-ben, Dortmundban fantasztikus sikert ér el. Vlagyimir Kramnyik, Viswanathan Anand, Michael Adams, Anatolij Karpov előtt lett tornagyőztes. Las Vegas-ban azonban a 32 között elbukta a rapid rájátszást az akkor még cseh színekben szereplő Movszeszjannal szemben. Európa-bajnoki ezüstéremmel vigasztalódik, 14 év után világversenyen ismét érmes válogatottunk éltáblása. Péter remekül kezdte a következő esztendőt, Budapesten a WFG szponzorálta hatjátszmás párosmérkőzésen 4,5-1,5 arányban legyőzte a FIDE Las Vegas-i világbajnokságának győztesét, Alekszandr Halifmant. Az isztambuli sakkolimpián Buchholz-pontszámmal végül negyedik válogatottunk. Péter szereplését nem kísérte szerencse a távoli Indiában, a vb-n a 16 között Halifmantól kapott ki többszörös hosszabbítás után. Óriási érdeklődés kísérte Vlagyimir Kramnyikkal vívott 12 játszmás rapidmeccsét, az orosz világbajnok végül 7-5-re nyert.

Péter edzéseinek irányítását Arshak Petroszjan vette át, és ezzel nagymesterünk pályafutásában új korszak kezdődött meg. A 2002-es év nagy sikerei: Dubajban Grand Prix rapid tornán győzött, Essenben második, Dortmundban megnyerte a világbajnok-jelöltek tornáját, és ezzel Kramnyik kihívója lett. A bledi sakkolimpián ezüstérmet szerzett válogatottunk veretlen éltáblása.

Lékó nagyszerűen kezdte a 2003-as esztendőt is. A szaksajtó linaresi első helyéről lelkendezett. Péter harcias játékfelfogásával kivívta az általános elismerést. A világbajnoki döntő helyszíne, a feltételek előteremtési körüli huzavona negatívan hatott játékára, de 2004 januárjától már ismét szárnyalt. Veretlenül végzett Anand mögött - Adams társaságában - a második helyen Wijk aan Zee-ben. Sokáig vezetett a linaresi szuperversenyen, de Kramnyik elleni balszerencsés veresége megfosztotta az ismétléstől. Garri Kaszparovval holtversenyben lett második a győztes Kramnyik mögött. Moszkvában, a Petroszjan emlékversenyen az örmény válogatott vendégjátékosaként a legjobb egyéni eredményt érte el.

Brissagóban, a Kramnyik elleni világbajnoki döntőn "túlélte" a negatív kezdést. Az első játszma elvesztése után az ötödik partiban kiegyenlített, majd a nyolcadik játszmában aratott csodálatos győzelmével a 14. játszmáig vezetett, és fél pont hiányzott még a világbajnoki cím megszerzéséhez. A rutinos ellenfél drámai küzdelemben megnyerte a sorsdöntő partit, és Vlagyimir Kramnyik a 7-7-tel megvédte a világbajnoki címét.

Lékó Péter januárban veretlenül lett tornagyőztes Wijk aan Zee-ben, remek teljesítményt nyújtott, többek között sötéttel legyőzte Viswanathan Anandot. Linaresben egyedül maradt veretlen a hétfős mezőnyben, a fáradtság számlájára írható a 14 döntetlen. Miskolcon június 2. és 5. között Michael Adams ellen játszott nyolcjátszmás rapid meccset. Az első három játszma elvesztése után megismételte a Liverpool bravúrját, kiegyenlített, majd két döntetlennel 4-4-re végzett az angol nagymesterrel. A világbajnokság előtti utolsó versenyét Dortmundban játszotta, meglepő módon három játszmában is feladásra kényszerült. Különösen pechesen alakult Szvidler elleni játszmája, kedvezőbb állást vesztett el, végül a csalódást okozó nyolcadik helyen végzett. A 2005. július 1-től érvényes FIDE-világranglistán 2763 ponttal a negyedik.