Társoldalunk:

A sakkvébé résztvevőinek bemutatása: Lékó Péter

2005.09.21. 17:41

Nagymesterünk San Luis-i ellenfelei közül a legtöbb játszmát az indiai exvilágbajnokkal, Viswanathan  Ananddal játszotta, 1994-ben egy villámpartiban nézhetett először farkasszemet vele. Az 52 összecsapásból négyet nyert meg és 13-szor szenvedett vereséget. A rapid partik nélküli mérleg Péternek jóval kedvezőbb, 18-szor osztoztak meg a ponton, három győzelmet  aratott, és négyszer kényszerült kapitulációra. Anand utoljára 2003-ban, Linaresben nyert nagymesterünk ellen, de Péter a viadal második félidejében azonnal visszavágott. A tavalyi Örményország-Világválogatott meccsen is megadásra kényszerítette az indiai exvilágbajnokot,   a januári Corus tornán Péter sötéttel győzött a szicíliai védelem Szvesnyikov változatában.

1993-tól Veszelin Topalovval is sűrűn csatázott, 47 játszmában mérték össze erejüket. Péter 14 partiban kényszerítette megadásra a bolgár nagymestert, kilencszer vesztett. A rapid összecsapások nélkül  jóval szorosabb az eredmény, hat győzelme áll négy vereséggel szemben és 18-szor remiztek.

Lékó és az angol Michael Adams Wijk aan Zee-ben, 1993-ban mérkőzött meg először, és azóta még 44 partiban küzdött meg egymással, többek között idén három szuperversenyen és a miskolci rapid párosmérkőzésen. Adams 10-9-re vezet 26 döntetlen mellett, de a rapid műfaj kevésbé fekszik nagymesterünknek. A lassúbb tempó mellett Péter az eredményesebb, 4-3-ra  vezet, 17-szer remiztek.

Az orosz Peter Szvidler kellemetlen ellenfele. Ezt a vb előtt adott interjújában is bevallotta. Az 1995-ös groningeni versenyen találkoztak először, remivel indítottak, de később Szvidler hatszor nyert, kettőt vesztett 16 remi mellett. Kedvezőbb Péter mérlege a rapid és villámpartik nélkül, kétszer győzött, háromszor szenvedett vereséget, 11-szer megosztoztak a ponton.

Alekszandr Morozeviccsel 1999-ben, Szarajevóban mérkőzött meg először. Az orosz nagymester extravagáns stílusa Péterrel szemben kevésbé volt eredményes. Lékó hatszor győzött, háromszor volt kénytelen kapitulálni, 14 parti remi lett. A klasszikus tempóban Péter még veretlen, kettőt nyert és nyolc döntetlen született.

Polgár Judittal szemben is pozitív a mérlege. Az 1996-os leoni tornán debütáltak egymás ellen,  14 játszmájukból Péter négyet megnyert, egyet elvesztett. A lassú partikban 2-1-re vezet 8 remi mellett.

Rusztam Kaszimdzsanovval a szegedi korcsoportos világbajnokságon csaptak össze először, az üzbég fiú sírva fakadt veresége után. Péter még a 2002-es Borowski tornán nyert ellene, négyszer megosztoztak a ponton.

Verőci Zsuzsa

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK