Társoldalunk:

A sakkvébé résztvevőinek bemutatása: Peter Szvidler

2005.09.22. 14:46

Szvidlert három világbajnokságon is összehozta a sorsolás szeszélye Michael Adamsszel, így az angollal mérkőzött meg a legtöbbször San Luis-i ellenfelei közül. 1990-ben, Oakham első partijuk színhelye, még 32 partiban csaptak össze. Adams vezet 7-6-ra, de ebben szerepet játszik a két elvesztett meccse. A rapid és villámpartik nélkül Szvidler mérlege a kedvezőbb, öt nyerés és három vesztés 17 döntetlen mellett.

Szvidler saját bevallása szerint is nehezen játszik Viswanathan Anand ellen. Ezt alátámasztja az indiai nagymester elleni kedvezőtlen mérlege, akivel az 1998-as linaresi szuperversenyen mérkőzött meg először, vesztéssel kezdett. 26 találkozójuk során kétszer nyert, ötször kapott ki. A rapid csaták nélkül Anand 3-0-ra vezet, tíz játszmájuk döntetlen lett.

Peter Szvidler a bolgár Topalovval szemben is az 1998-as linaresi viadalon debütált, s azóta még 21-szer mérkőztek meg, 6 nyerés és 7 vesztés az eredmény, a rapid nélkül 3-3-ra állnak hat remi mellett.

Az orosz nagymesternek kedvez Lékó Péter elleni eredménylistája.  Az 1995-ös groningeni versenyen találkoztak először, remivel indítottak, de később Szvidler hatszor nyert, kettőt vesztett 16 remi mellett. Szvidler a rapid és villámpartik nélkül 3-2-re vezet, 11-szer megosztoztak a ponton.

Polgár Judit nehéz dió Szvidler számára, hét játszmát vesztett már a női világranglista-vezető ellen, egyet nyert és hétszer remiztek. Érdekes, hogy klasszikus gondolkodási idejű partit mindössze ötöt játszottak, Judit 2-0-ra vezet három döntetlen mellett.

Honfitársával, Alekszandr Morozeviccsel 19 játszmában csatázott, négyszer nyert, hatszor kikapott. Morozevics a pluszt rapid tempóban gyűjtötte össze, a "lassú" tempó Szvidlernek volt kedvezőbb, háromszor győzött, kétszer kapitulált és ötször megosztoztak a ponton.

A FIDE világbajnokával, Rusztam Kaszimdzsanovval csak egyszer mérkőzött meg, a 2001-es csapat-világbajnokságon remiztek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK