Társoldalunk:

A sakkvébé résztvevőinek bemutatása: Polgár Judit

2005.09.23. 11:01

A sakkozás történetében másodszor döntik el körmérkőzéses formában a világbajnoki cím sorsát. Az argentínai San Luis-ban nyolc meghívott résztvevő kétfordulós viadalon mérkőzik meg szeptember 27. és október 16. között. A magyar színeket Lékó Péter és Polgár Judit képviseli. Az indiai Viswanathan Anand, a bolgár Veszelin Topalov, az orosz Peter Szvidler és Alekszandr Morozevics, az angol Michael Adams és az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov lesznek nagymestereink riválisai. A résztvevőket bemutató sorozatban a női világranglistát óriási fölénnyel vezető Polgár Judit pályafutásának legfontosabb állomásait idézzük fel.

Polgár Judit 1976. július 23-án született és minden idők legfiatalabb olimpiai bajnokaként robbant be a sakkvilág élvonalába. 1988-ban a Szalonikiben megrendezett sakkolimpián szenzációs eredménnyel debütált, 13 partiból 12,5 pontot szerzett. Két évvel később Újvidéken megvédte válogatottunk olimpiai bajnoki címét, Judit ekkor 10 pontot ért el 13 játszmájából. Egyéni viadalon ebben az évben az Ohra "B" tornán Tukmakovval osztotta az első helyet. Egy évvel később a férfi szuperbajnokság megnyerésével kápráztatta el a sakk és sportrajongókat, veretlenül utasította maga mögé a honi férfi élgárdát. 1992-ben a madridi tornán Karpov mögött végzett a második helyen, majd Barejevvel holtversenyben első a hastingsi tornán.

Sikerrel vette az akadályt a budapesti zónaversenyen, a bieli zónaközi döntőn az utolsó fordulóban Portisch Lajossal küzdött meg, és a kiharcolt remivel végül megfosztotta nagymesterünket a világbajnok-jelölti címtől. 1994-ben bemutatkozik Linaresben is, Madridban veretlenül nyer tornát. Meghívást kapott Buenos Airesbe a különleges tornára is, ahol kötelező volt a szicíliai védelem valamelyik főváltozatát játszani. A nyolc résztvevős, kétfordulós viadalon ötven százalékot ért el. A moszkvai sakkolimpián a nyolcadik helyezett férfi válogatottunk éltáblása.  Amszterdamban harmadik helyezést ért el, a jereváni sakkolimpián is az első táblán játszott. A groningeni világbajnokságon kiemeltként szerepel, a sorsolás fintoraként Almási Zoltánnal játszott a második fordulóban, és 0,5-1,5-ös vereséggel búcsúra kényszerült. 1998-ban első lett az Essent tornán, ezt a sikerét 2001-ben és 2003-ban megismételte.

A Las Vegas-i vb-n ismét kiemelt, a dán Nielsen, a spanyol Magem Badals legyőzése után az orosz Zvjagincevvel szemben a rapid rájátszáson biztosította továbbjutását. A nyolc között a későbbi világbajnok orosz Halifmantól kapott ki. Tizennégy éves szünet után először szerzett érmet férfi válogatottunk világversenyen, Batumiban az Európa-bajnokságon második lett együttesünk, Judit a második táblán 6,5 pontot szerzett 9 játszmából. Polgár Judit nagyon sikeres esztendőt zárt 2000-ben. A Japfa Classic torna megnyerése után a Sigeman tornán is első, Buenos Airesben Bologannal osztozik a dicsőségen.  Az isztambuli sakkolimpián válogatottunk csak Bucholz pontértékeléssel szorult le a dobogóról, Judit  harmadik táblásként 10 pontot szerez 13 partiból.

2001-ben a hat résztvevős, kétfordulós linaresi szuperversenyen egyedül remizi ki kétszer a fölényes tornagyőztes Kaszparovot. Az ohridi Európa-bajnokságról holtversenyes harmadikként biztosítja továbbjutását, a moszkvai világbajnokságon való részvétel jogát. A svájci Milovtól rapid rájátszáson azonban a második fordulóban kikapott. A bledi sakkolimpia előtt jó formáját az Európa Kupán bizonyítja, a Varsó csapatának vendégjátékosaként bronzérmes lett. A sakkolimpián remekelt, veretlenül gyűjtött 8,5 pontot a 12 partijából, és ezzel döntő érdeme volt a fényesen csillogó ezüstérem megszerzésében. Az olimpia után még Benidormban is tornát nyer, és a 2003. januári listán eléri a bűvös 2700 pontot.

A Wijk aan Zee-i szuperversenyen Ananddal vívott emlékezetes versenyfutást az első helyért, végül veretlenül lett második. Budapesten, a Tehetség és Kurázsi versenyen a győztes angol Short mögött második lett. Az Essent torna megnyerésével növeli tovább Élő-pontjait, és a 2004. januári listán nyolcadikként megelőzte Lékó Pétert. Juditnak augusztusban fia született, a 2005-ös Corus tornán játszott ismét több mint egyéves versenyzési szünet után. A visszatérés sikeres volt, holtversenyben negyedik lett. A szófiai szuperversenyen is ötvenszázalékos a 19-es kategóriájú viadalon. A 2005. július 1-től érvényes ranglistán Judit 2735 ponttal a nyolcadik.

"Rendkívül nehéz és kimerítő verseny lesz" - nyilatkozta Polgár Judit a világbajnokság honlapján. Mind mentálisan, mind pszichikailag nehéz torna előtt áll, és a többiekhez hasonlóan nagyon komolyan készült az összecsapásokra. Úgy ítélte meg, hogy számára  a legnehezebb ellenfelek a magasabb Élő-pontos riválisok lesznek, de tapasztalt versenyzőként tudja, hogy minden parti nagyon nehéz lesz. Valamennyi ellenfelére külön-külön készült, mindkét színnel, széles repertoárral.

Véleménye szerint a verseny győztese az lehet, aki nagyon okos lesz, a kritikus pillanatokra megőrizni energiáját, határtalan küzdőképességgel rendelkezik, és képes lesz a nagy feszültség közepette is erősen kell koncentrálni. Történelmi világbajnokságnak nevezte az előttük álló viadalt, hiszen Kaszparov visszavonult, Kramnyik az utóbbi időben instabilan játszik, a sakkozásnak igazi világbajnokra van szüksége. Argentínában korábbi versenyein mindig jól érezte magát.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK