Társoldalunk:

A sakkvébé résztvevőinek bemutatása: Polgár Judit

2005.09.23. 11:01

Polgár Judit számtalan nagy csatát vívott  már az indiai szupersztárral, Viswanathan Ananddal. Emlékezetes rapid meccset játszott például Vishyvel Mainzban, 1993-ban, döntetlen nem született a nyíltsisakos párharcban, végül Anand nyert 5-3-ra. Nagymesternőnk 1991-ben, Münchenben szép nyeréssel kezdett, eddig 43 partiban mérték össze erejüket, Judit 7 győzelem mellett 22 vereséget szenvedett el. Jóval kedvezőbb a mérlege, ha a rapid játszmák nélkül készítjük el a statisztikát, 3 nyerés és 7 vesztés 4 döntetlen mellett.

Judit a bolgár Veszelin Topalovval 25-ször csatázott, 1993-ban a madridi versenyen először. Hétszer kényszerítette feladásra a bolgár nagymestert, 11-szer vereséget szenvedett.  A mérleg 6 nyerésre, 8 vesztésre és 7 döntetlenre módosul a klasszikus időbeosztással vívott partik alapján.

Az 1989-es sakkcsapat Eb-n az akkor 13 éves Judit a francia védelmet játszó Michael Adams ellen nyert szép játszmát, a világbajnokságig összesen 22 partiban mérték össze erejüket. Judit hatszor nyert, ötször kikapott. A rapid és a villámparti nélkül 3-3-ra állnak kilenc döntetlen mellett.

Nagymesternőnknek jó kuncsaftja Peter Szvidler. Az 1996-os tilburgi tornán csaptak össze először, és akkor pontosztozkodás született. Az orosz nagymester később hét játszmát is vesztett, s mindössze egyszer tudta megadásra kényszeríteni Juditot hat döntetlen mellett. Sokszor rapidoztak, "lassú" partit csak ötöt játszottak, Judit 2-0-ra vezet.

Hasonlóképpen Lékó Péterrel is 14 partiban csatározott, négyszer kikapott, egyszer győzött, rapid nélkül egy nyerés és két vesztés nyolc döntetlen mellett. Meglepő módon Morozeviccsel csak öt partit játszott, az orosz vezet 4-1-re, minden játszmájuk eldőlt. Morozevicset még nem sikerült legyőznie klasszikus gondolkodási idővel, az orosz sakkozó viszont háromszor nyert. Rusztam Kaszimdzsanovval a 2002-es moszkvai rapid Grand Prix tornán csapott össze, az üzbég 3-2-es eredménnyel harcolta ki a továbbjutását.

Verőci Zsuzsa

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK