Vágólapra másolva!
Gyurkovics Ferenc, a doppingvétség miatt athéni olimpiai ezüstérmétől megfosztott és két évre eltiltott súlyemelő befejezi pályafutását. Ezt maga a 26 éves versenyző jelentette be hétfő reggel az MTV Napkelte című műsorában, hozzátéve, hogy az ezzel kapcsolatos levelét még a nap folyamán eljuttatja a magyar szövetséghez.

Gyurkovics televíziós szerepeltetéséhez az apropót az a hétfőre tervezett, ám végül is elmaradt sajtótájékoztató szolgáltatta, amelyen Komáromi Lajos még a Magyar Súlyemelő Szövetség (MSSZ) elnökeként Gyurkoviccsal együtt vett volna részt, mivel - a meghívó szövege szerint - "eljött az idő, amikor nyíltan és őszintén kell beszélnünk az athéni olimpián történt sajnálatos doppingesetekről".

A sajtótájékoztató elmaradt, miután Komáromi Lajos szombaton bejelentette lemondását, közölvén, olyan fenyegető telefonhívásokat kapott, hogy jobbnak látta, ha családja, egészsége érdekében inkább távozik posztjáról. Jelezte, baja lett volna belőle, ha elmondja, hogy a versenyzők nem a saját vizeletüket adták le Athénban.

Gyurkovics a hétfői tévéműsorban tagadta, hogy ő maga is elígérkezett volna a sajtóösszejövetelre Komárominak, aki nem csupán a szövetség elnökeként volt főnöke, hanem klubja, a Tatai HAC első embereként is. A súlyemelő azt állította, hogy az ő beleegyezése nélkül hirdette meg Komáromi a tájékoztatót, amelyen jómaga amúgy sem mondhatott volna semmi újat, ami eltért volna korábbi kijelentésétől, miszerint nem doppingolt.

Gyurkovics állítását viszont az élő adásban telefonon cáfolta edzője, Varga László, aki szerint igenis volt egyeztetés hármójuk között, s tanítványa a második hármas találkozón beleegyezett abba, hogy ott lesz az hétfői tájékoztatón. "Laci bácsi valamit félreérthetett..." - hangzott a versenyző replikája.

A súlyemelő elmondta még, hogy ő is kapott fenyegető hangú telefonhívást, amelyben "magas szintről" tudatták vele, ha távol marad a hétfői eseményről, akkor következő doppingvizsgálata, amikor újra versenyezni fog, bizonyosan pozitív lesz. Névvel azonban, akárcsak két napja Komáromi, ő sem szolgált, miként érdemi magyarázattal sem, hogy ha valóban felhagy a súlyemeléssel, mi tartja vissza őt a fenyegetőző kilétének felfedésétől...