Vágólapra másolva!
San Luisban a sakkvilágbajnokság első fordulójában Lékó Péter és Polgár Judit is vereséget szenvedett. Lékó a bolgár Veszelin Topalovval szemben ígéretes állást ért el, ellenfele királya középen rekedt, áldozatok is fenyegették. Nagymesterünk azonban hibázott, súlyos időzavarban hátrányos végjátékát nem tudta megmenteni. Polgár Judit és az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand játszmája békés nyitással kezdődött, de nagymesternőnk fölösleges kockázatokat vállalt, hosszúra sáncolt. Anand jutott támadáshoz, és átmeneti tisztáldozattal vezette győzelemre az akciót. Szvidler és Adams gyorsan, Morozevics és Kaszimdzsanov küzdelem után remizett.

Esélylatolgatás a vébé előtt - video

Nem sikerült a két magyar nagymester rajtja a FIDE nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnokságán. Két nehéz rangadóval kezdtek, s mindketten a világos bábukat vezetve szenvedtek vereséget. Lékó Péter és Veszelin Topalov a szicíliai védelem ún. angol támadásában csapott össze és vívott elméleti párbajt. Polgár Judit és Viswanathan Anand a Caro-Kann védelem egyik békés változatában üzent hadat egymásnak.

Lékó biztatóan állt, Topalov királya középen rekedt, áldozatok is fenyegették a bolgár nagymester királyát. Nagymesterünk hosszasan számolt, esélyesnek tűnő lehetőségek között kellett választania, és elhibázta a folytatást. Féltettük a huszárját a4-en, és a játékon kívülre szorult huszárja volt a bajok fő oka, holott a 20. lépésben elfoglalhatott volna egy kitűnő pozíciót az ellenfél hadállásában. Az örök optimista bolgár megkönnyebbülhetett, vezért tudott cserélni, a gyaloggyengeségek miatt már előnyössé vált állása, futópárja megkeserítette az egyre nagyobb időzavarba került Péter életét, a 40. sötét húzás után bekövetkezett a kapitulációja. Két egymást követő játszmában tudott Topalov nyerni Péterrel szemben, a dortmundi szupertorna utolsó fordulójában világossal győzött maratoni partiban.

Polgár Judit túlzottan is bátran játszott a rutinos indiai exvilágbajnok ellen. Erőltette, hogy hosszúra sáncoljon, abban bízott, hogy a félig nyílt g vonalon felvonulhat bástyáival. Tétován lépkedett vezérével, közben Anand előkészítette az ellenakciót, a világos király került bajba. Nagymesternőnk ideje is elfogyott, de pozíciója is egyre rosszabb lett. Sötét átmeneti tisztáldozattal bombázta szét a világos királyállást, és Anand állhatott fel elégedetten a sakkasztaltól, értékes nyeréssel kezdte a tornát. A sorsolás érdekessége, hogy a második játéknapon Topalov-Anand derbi lesz. Szófiában a bolgár nagymester zseniális játszmában győzte le Anandot.

Az angol Michael Adams kedvenc orosz huszárjátéka kitartott Peter Szvidler ellen. Kisebb kalandok után remi lett Morozevics és Kaszimdzsanov játszmája is. Az orosz sakkozó egy pillanatban fölöslegesen kockáztatott, a FIDE aktuális üzbég világbajnoka az időkontroll előtti utolsó lépésnél jó nyerőesélyeket hagyott kihasználatlanul.

Az argentin rendezők csődöt mondtak az élő közvetítéssel, ráadásul a hivatalos honlap fizetős, 40 dollárt kell átutalni a számlájukra. A spanyol honlapon lehetett jól követni az eseményeket, de a második játéknaptól már csak a VIP-tagok nézhetik itt is a partikat. A ChessBase is adta a játszmákat, de nagy kérdés, hogy miként alakul a közvetítés jövője.

Az első forduló eredményei:
Lékó Péter (2763) - Topalov (bolgár, 2788) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 40)
Morozevics (orosz, 2707) - Kaszimdzsanov (üzbég, 2670) döntetlen (Szicíliai védelem, 54)
Szvidler (orosz, 2738) - Adams (angol, 2719) döntetlen (Orosz huszárjáték, 24)
Polgár Judit (2735) - Anand (indiai, 2788) 0 - 1 (Caro-Kann védelem, 41)

A verseny táblázata:

1.Lékó Péter2763 0
2.Morozevics2707 =
3.Szvidler2738 =
4.Polgár Judit2735 0
5.Anand2788 1
6.Adams2719 =
7.Kaszimdzsanov2670 =
8.Topalov27881



A 2. forduló párosítása:
Topalov - Anand
Adams - Polgár Judit
Kaszimdzsanov - Szvidler
Lékó - Morozevics