Vágólapra másolva!
A San Luisban zajló sakkvilágbajnokság második fordulójában mind a négy játszma döntetlennel fejeződött be. Korántsem voltak békések a párharcok, csak Kaszimdzsanov és Szvidler remizett viszonylag gyorsan. Polgár Judit a sötét bábukat vezetve gondos védekezéssel harcolta ki a döntetlent az angol Michael Adams ellen. Lékó Péter ismét világos volt, ezúttal is kecsegtető pozíciót ért el, de időzavarban elrontotta állását az orosz Alekszandr Morozeviccsel szemben. A csúcsrangadón, a bolgár Veszelin Topalov és az indiai Viswanathan Anand összecsapásán kölcsönösen hibáztak a küzdő felek, a 97. lépésben Anand örökös sakkal csikart ki fél pontot.

Esélylatolgatás a vébé előtt - video

A nyolcrésztvevős világbajnokság első fordulójában elszenvedett vereségük után Polgár Judit és Lékó Péter fél-fél pontot szerzett. Nem lehetett könnyű dolguk megemészteni az első parti elvesztését. A játszmák menete alapján úgy látszott, hogy ez Lékó Péternek sikerült jobban. Meglepte őt Alekszandr Morozevics a megnyitással, az orosz nagymesterre nem jellemző, hogy divatos változatot játszik. A szicíliai védelem Najdorf változatában ismét az ún. angol támadást láttuk, de most Moro más varival kísérletezett. Egyre jobban bizakodtunk, szépen bontakozott ki világos királyszárnyi akciója, amit Morozevics gyalogáldozattal próbált leszerelni, vagy legalábbis lassítani.

Péternek még időelőnye is volt, amikor közbeszólt a technika ördöge, és az időkontroll előtti 10 lépést csak "felvételről" láttunk. Az utolsó képünk nagyon biztató volt, a valóság kevésbé volt szimpatikus. Szerencsére a megpróbáltatások ellenére nagymesterünk rendezte sorait, és nagy csatában kiharcolta a döntetlent. Polgár Judit a szicíliai védelem Paulsen változatában mérte össze erejét Michael Adamsszel. A meggyengült sötét mezők, Judit királyának bizonytalan helyzete miatt egy kicsit aggódtunk, de nagymesternőnk pontosan, higgadtan védekezett, a vezércsere után a bástya időben érkezett a hadszíntérre, ami döntetlenhez vezetett.

A világbajnokság csúcsrangadóján, Veszelin Topalov és Viswanathan Anand összecsapása az idegek nagy harca volt, s ezért sokat hibáztak. Valahol igazságos a döntetlen, de a bolgár nagymestert bizonyára nagyon bosszantja, hogy többször is nyerést hagyott ki, a kapkodásban örökös sakkba lépett. Az indiai exvilágbajnok gyorsan szeretné elfelejteni ezt a partit, hiszen taktikai elnézést követett el, majd a vezérvégjátékban rossz sakkot adott be, pedig azonnal remizhetett volna. Villámgyorsan lehúzták a nyitást, Topalov a jól ismert minőségáldozatos változatban újított, de Anand állta a sarat. A logikus végkifejlet a 35. lépés táján a döntetlen lett volna, de a rendkívül nagy önbizalommal játszó Topalov nagyon bízott futópárjában. Anand nagy hibáját egy szép, kettős támadáshoz vezető kiskombinációval használta ki, de az i-re a pontot nem tudta feltenni.

A viadal előtt az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov határozottan nyilatkozta, hogy célja címének megvédése. Ennek tükrében furcsának hatott, hogy az orosz Peter Szvidlerrel milyen gyorsan remizett, nem is próbálta meg, hogy két szabadgyalogját előretörésre biztassa. Mentségére szolgáljon, hogy jóval kevesebb ideje volt.

A 2. forduló eredményei:
Topalov (bolgár, 2788) - Anand (indiai, 2788) döntetlen (Vezérindiai védelem, 97)
Adams (angol, 2719) - Polgár Judit (2735) döntetlen (Szicíliai védelem, 48)
Kaszimdzsanov (üzbég, 2670) - Szvidler (orosz, 2738) döntetlen (Pirc védelem, 24)
Lékó Péter (2763) - Morozevics (orosz, 2707) döntetlen (Szicíliai védelem, 68)

A világbajnokság állása:
1-2. Viswanathan Anand és Veszelin Topalov 1,5 pont
3-6. Michael Adams, Rusztam Kaszimdzsanov, Alekszandr Morozevics és Peter Szvidler 1
7-8. Polgár Judit és Lékó Péter 0,5

A verseny táblázata

1.Lékó Péter2763= 0
2.Morozevics2707 =
3.Szvidler2738 = =
4.Polgár Judit2735 0 =
5.Anand2788 1 =
6.Adams2719 = =
7.Kaszimdzsanov2670 = =
8.Topalov27881 =



A 3. forduló párosítása: