Vágólapra másolva!
A Papp László Sportarénában zajló birkózó-világbajnokság zárónapjának délelőttjén a négyszeres vb-ezüstérmes Deák Bárdos Mihály (120 kg), valamint Virág Lajos (96 kg) is bejutott a legjobb nyolc közé. A délutáni programban Deák Bárdos az Európa-bajnok fehérorosz Artyuhinnal, Virág az amerikai Ruizzal mérkőzött az elődöntőbe kerülésért - mindkét magyar versenyző sikerrel járt, majd a fináléba is bejutottak.

A világbajnokság utolsó napjára a kötöttfogású 60, 96 és 120 kg-os súlycsoport küzdelemi maradtak. A délelőtti programban elsőként szőnyegre lépő versenyzőnk, Kliment László a 60 kg-ban a 16 közé jutásért a norvég Berge ellen lépett szőnyegre, s 2-0-s győzelmet aratott. Az első menetet egy billentéssel nyerte 2-1-re, a másodikban pedig egy kivédekezett parter helyzettel és egy tökéletes pörgetéssel 3-0-ra bizonyult jobbnak.

A 120 kg-ban Deák Bárdos Mihály, valamint a 96 kg-ban Virág Lajos szinte ugyanabban a pillanatban lépett szőnyegre két könnyűnek ígérkező ellenfél, előbbi a japán Szavada, utóbbi a szlovén Sedmak ellen. Deák Bárdos végzett hamarabb, úgy nyert két menetben, hogy a két percet egyikben sem birkózták végig. A Vasas nehézsúlyúja az első menetben 35 másodperc alatt levitellel, mögékerüléssel és pörgetésekkel 7-0-ra intézte el a szumós kinézetű japánt, majd a másodikban is gyorsan összegyűjtötte a győzelemhez szükséges hat pontot. S mivel az első fordulóban erőnyerő volt, ezzel a sikerével már a legjobb nyolc közé jutott. Deák Bárdos a délutáni programban az elődöntőbe kerülésért az idei várnai Eb-n aranyérmes fehérorosz Artyuhinnal találkozik, akitől a kontinensbajnokságon kikapott.

Virág Lajos az első menetben a fordított emelésből először négy, majd öt pontot érően hajította el a szlovént (9-0), viszont a második két percet egy komoly bírói hiba miatt elvesztette (1-2). A mérkőzésvezető ugyanis nem vette észre, hogy a szlovén gáncsol, ami a kötöttfogásban nem megengedhető. A harmadik menetben azonban Virág az akció nélküli egy perc után élt a kedvezményezettségével, vagyis azzal, hogy először ő kísérletezhet a fordított emeléssel. Újra ötpontos dobást hajtott végre, s mivel ez véget vet a menetnek - azaz ebben az esetben nem kell hat pontot gyűjteni -, megnyerte a találkozót.

Azonban ezzel a győzelmével még csak a legjobb tizenhat közé jutott, s a negyeddöntőbe jutásért még délelőtti programban a fehérorosz Narmanya várt rá. Az első menetben akció nélküli egy perc után Virág egy pontért kivédekezte a térdelőhelyzetet, majd a fordított szereposztásban egy kétpontos akciót is végrehajtott, s még az is belefért, hogy a fehérorosz váratlanul mögéje került (3-1). A másodikban az egri birkózó kapott először esélyt a fordított emelésre, és ismét remekül élt vele, a nap során immár harmadszor hajtott végre hárompontos dobást (5-0)!

"Remélem, délután is jól megy majd a birkózás, és meg sem állok a döntőig!" - nyilatkozta Virág, aki a legjobb nyolc között az amerikai Ruizzal találkozott.

Kliment Lászlónak a legjobb 16 között nem kisebb ellenfél akadt az útjába, mint a kétszeres olimpiai bajnok bolgár Nazarjan, akit éppen a vb-n választottak be a bírkózó Hírességek Csarnokába. S a "legenda" igazolta is a papírformát, az első menetben 6-0-ra, a másodikban 5-0-ra verte a szemmel láthatóan megilletődött ferencvárosi versenyzőt. Aki azonban abban mindenképpen bízhatott, hogy Nazarjan bejut a döntőbe, így még neki is lesz lehetősége javítani a vigaszágon - lett is.

Ami a délelőtti program rangadóját illeti - és Deák Bárdos szempontjából is fontos -, a nehézsúlyban az athéni olimpián ezüstérmes kazah Csurcsumija legyőzte a 2002-es világbajnok amerikai Byerst, aki három éve a moszkvai vb döntőjében éppen Deák Bárdost verte. S nincs már versenyben az orosz Jekimov sem.

Fábik Tibor

[origo]