Vágólapra másolva!
San Luisban, a sakkvilágbajnokság negyedik fordulójában két "házirangadóra" is sor került. Óriási érdeklődés kísérte Lékó Péter és Polgár Judit csatáját. A szicíliai védelem Paulsen változatában mindketten kedvenc fegyverüket vetették be, Lékó azonban fontos újítással, új tervvel rukkolt ki. Judit a tőle megszokott lendülettel próbált Péter királyára támadni, de világos akciója volt a gyorsabb. Polgár a 25. lépés után feladásra kényszerült. Kalandos partiban győzött Peter Szvidler, sokáig Alekszandr Morozevics állt jobban. Veszelin Topalov második játszmáját nyerte meg sötéttel, és félpontos előnnyel vezet. A játéknap hatalmas meglepetéseként Rusztam Kaszimdzsanov legyőzte Viswanathan Anandot. A pontvadászat hétfőn folytatódik, Anand-Lékó, Polgár-Morozevics, Szvidler-Topalov és Adams -Kaszimdzsanov szereposztásban.

Izgalmas, élvezetes játszmák, nagyszerű küzdelmek jellemzik az argentínai üdülőközpontban zajló világbajnokságot. Az elmúlt két forduló eredményei után azt is gondolhatnánk, hogy San Luisban megtiltották a remit? Nyolc parti dőlt el sorozatban, s erre a sakktörténelemben hasonló erősségű tornán még nem volt példa. A világossal játszók voltak eredményesebbek, hatot nyertek, kettőt vesztettek, s ezzel 6-4-re állnak. De nézzük sorjában, hogy mi is történt október első napján.

Nagy érdeklődéssel várta mindenki a magyar rangadót, Lékó Péter és Polgár Judit presztízscsatáját. Ezt mi sem jellemzi jobban, hogy a www.chesspro.ru oldalon minden forduló előtt szavazni lehet, hogy melyik játszmát kommentálja élőben Sipov nagymester. Az orosz sakkrajongók is a magyar derbit választották, holott Moorzevics-Szvidler párharc is dúlt. Judit az előző játéknapon káprázatos partiban legyőzte Kaszimdzsanovot, Péter nagyon rossz napot kifogva kikapott Szvidlertől. A lélektani előny egyértelműen nagymesternőnk oldalán volt, ráadásul világossal Péter még sohasem tudta őt legyőzni.

Könnyű volt megjósolni, hogy a szicíliai védelem Paulsen változata kerül megjátszásra. Polgár Judit a májusi szófiai szuperversenyen szenzációs partit játszott Veszelin Topalovval, higgadt védekezéssel, majd ellentámadással kis híján legyőzte a bolgár sakkozót. Péterék fontos újítást, új tervet dolgoztak ki, és 12.Bg1! láthatóan meg is lepte Juditot. Óvatosság, védekezés helyett azonban a szokásos támadást próbálta kivitelezni, s ez világosnak kedvezett. A királyszárnyi gyalogroham fenyegetőbben bontakozott ki, és 18...Hh5? szinte tálcán kínálta a pontot. Péter ezúttal nem hibázott, a legbiztosabb utat választotta, s megszerezte első győzelmét. Pontszámban beérte Juditot, s Ananddal játszik a vasárnapi szabadnap után. Judit szereplését Morozevics ellen folytatja, aki kettőt vesztett sorozatban.

A játéknap szenzációját Viswanathan Anand veresége jelentette. A Najdorf változatban kényelmes állása volt a FIDE világbajnoka, Rusztam Kaszimdzsanovval szemben, de a 20. lépésben szinte harakirit követett el. Öngyilkos lépésnek bizonyult a Hc4, amivel szép centrumát önként feladta, s Kaszimdzsanov könyörtelen volt. Időzavarban is remekelt, az indiai exvilágbajnok egy lépéssel a matt előtt kapitulált. Veszelin Topalov nem csak saját győzelmének, hanem legnagyobb riválisa vereségének is örülhetett. A bolgár eredeti játékvezetéssel nyert Michael Adams ellen. Időnként nem is értjük ötleteit, elgondolásait, de a legnagyobb erénye, hogy ellenfeleit is nehéz feladat elé állítja. Adams jó kezdés után másodszor kapott ki.

Gyengébb idegzetűek alighanem elfordították a fejüket a képernyőtől, amikor Peter Szvidler királyát h6-on, majd h5-ön meglátták, holott akkor már megúszta a nagy bajokat. Alekszandr Morozevics alaposan "átverte" a nyitásban honfitársát, nem engedélyezte kedvenc Grünfeld védelmét, a királyindiai védelem Saemisch változatában elérte, amire vágyott, nagy bonyodalmakat varázsolt a táblára. Morozevics jobban állt, esélyes folytatások között választhatott, a tűnődésben elfogyott a gondolkodási ideje, de az energiája is. Az időkontroll után Szvidler az áldozott gyalogért szép ellenesélyt teremtett, világos állása pedig összeomlott. Szvidler hátránya Topalovval szemben fél pont, és hétfőn ők ketten csatáznak.