Vágólapra másolva!
A sakkvilágbajnokság ötödik fordulójában Polgár Judit világossal az orosz Alekszandr Morozeviccsel, Lékó Péter sötéttel az indiai Viswanathan Ananddal remizett. Judit jobban állt, Morozevics nagy nehézségek árán mentette döntetlenre a partit. A szicíliai védelem Szvesnyikov változatában vívott elméleti párbajt Anand és Lékó. Az indiai exvilágbajnok veszélyes szabadgyalogot képzett, nagymesterünk pontos védekezéssel hárította a fenyegetéseket. San Luisban Veszelin Topalov szédületes formában játszik, negyedik győzelmét érte el, az orosz Peter Szvidlert sötéttel verte meg, előnyét másfél pontra növelte. Két vereség után óvatos volt az angol Michael Adams az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov ellen. A hatodik fordulóban Polgár Judit világossal Topalovval mérkőzik meg, Lékó sötét lesz Kaszimdzsanovval szemben.

A nyolcrésztvevős, kétfordulós világbajnokságon fantasztikusan játszik Veszelin Topalov. A bolgár nagymestert az egyik nagy esélyesnek tartották, de arra talán még maga sem számított, hogy az első öt partiból 4,5 pontot gyűjt, és riválisai előtt másfél pontos előnyre tesz szert. Ő már régen elfelejtette, hogy milyen kínokat élt át az első játéknapon Lékó Péter ellen. Topalovnak mindegy, hogy világos, vagy sötét, minden idegszálával győzelemre tör. A szicíliai védelem Najdorf változatában alaposan meglepte Peter Szvidlert, aki nehezen hitt a szemének, amikor Topalov 15...Hf3+-kal kedveskedett neki. Az orosz sakkozó nem védekezett a legjobban, a végjátékban a bolgár trónkövetelőnek bástyája és két gyalogja volt két könnyű tisztért. A világos haderőből hiányzott az összhang, sötét bástyái sikerrel kavartak, és időzavarban Szvidler hátrányosabb állásban taktikai motívum áldozata lett. Topalov káprázatos teljesítményét hűen tükrözi a performance pontszám, 3124 pontot ér az eddigi eredménye.

A forduló másik rangadóját Viswanathan Anand és Lékó Péter játszotta. Könnyű volt megjósolni, hogy a szicíliai védelem Szvesnyikov változata lesz terítéken, már hetedik partijukat játszották ebben a variban. Kezdetben villámgyorsan húztak, majd Péter lelassult, úgy tűnt, hogy Anand vezérszárnyi akciója nem szerepelt elgondolásában. A sötét táborban az indiai nagymester szép mezőt dolgozott ki, lehet, hogy inkább a huszárral kellett volna betoppannia. Péterre nehéz védekezés várt, de időzavarban is ellenesélyt talált. Világos veszélyes szabadgyalogja végül minőséget nyert, de a lecsökkent anyag miatt nem volt gond a döntetlen elérése.

Alekszandr Morozevics megnyitási repertoárja sok meglepetést tartogat. Polgár Judit kevéssé hihette, hogy az orosz Alekszandr Morozevics a Philidor védelemmel rukkol ki, annak is eredeti előadásával. A játszma gyorsan letért az elméleti ösvényről, de Juditot nem kellett félteni, hiszen nagyon tetszetős állást épített ki. Uralta a centrumot, majd centrumáttörést hajtott végre. Morozevics kényelmetlenül érezte magát, időzavarba is került, de jól bonyolított, kiharcolta a döntetlent. A hatodik játéknapon Judit az éllovas Topalovval ismét világos lesz, kétfordulós tornán mindig fordulót kell cserélni, másképp az egyes sorszámú sakkozó sorozatban háromszor játszana sötéttel.

Az angol Michael Adams a tavalyi FIDE világbajnokságon Rusztam Kaszimdzsanovval játszotta a döntőt. Viharos meccset vívtak, az üzbég kétszer is vezetést szerzett a hatjátszmás döntőben, Adams mindkétszer kiegyenlített. A világbajnoki cím sorsa a rapid rájátszásban dőlt el Kaszimdzsanov javára. Jól ismerik egymást, nem kockáztattak. Az angolt megfogta két vesztése, az üzbég nagymestert Anand elleni győzelme sem bátorította fel.

Az 5. forduló eredményei:
Szvidler (orosz, 2738) - Topalov (bolgár, 2788) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 44)
Polgár Judit (2735) - Morozevics (orosz, 2707) döntetlen (Philidor védelem, 41)
Anand (indiai, 2788) - Lékó Péter (2763) döntetlen (Szicíliai védelem, 60)
Adams (angol, 2719) - Kaszimdzsanov (üzbég, 2670) döntetlen (Szicíliai védelem, 29)

A világbajnokság állása:
1.Veszelin Topalov 4,5 pont
2-3. Viswanathan Anand és Peter Szvidler 3
4. Rusztam Kaszimdzsanov 2,5
5-6. Polgár Judit és Lékó Péter 2
7-8. Michael Adams és Alekszandr Morozevics 1,5
A verseny táblázata:

1.Lékó Péter2763 = 0 1 = 0
2.Morozevics2707 =0 = = 0
3.Szvidler27381 1 = = 0
4.Polgár Judit27350 = 0 = 1
5.Anand2788= 1 1 0 =
6.Adams2719 = =0 = 0
7.Kaszimdzsanov2670 = = 01 =
8.Topalov27881 1 1 =

1



A 6. forduló párosítása: