Vágólapra másolva!
Női asztalitenisz-válogatottunk az Eb-selejtezőkön egyértelműen csoportelsőségre tör, a férfiak pedig megpróbálnak visszakerülni a világelitbe. A nők jövő kedden Celldömölkön Olaszország, a férfiak pedig egy héttel később, Bükfürdőn Lengyelország ellen kezdik a selejtezősorozatot.

Asztaliteniszezőink számára továbbra sem áll rendelkezésre olyan sportcsarnok, amelyben ők lennének a házigazdák, de immár a 2008-as pekingi olimpiára való felkészülés érdekében azt sikerült elérniük, hogy a következő három esztendőben a budapesti Körcsarnok legyen a válogatottak főhadiszállása.

A Magyar Asztalitenisz Szövetség szerdai sajtótájékoztatóján Benedek Fülöp elnök és Juhos József szakmai igazgató arról is beszámolt, hogy a nőknél a maximális három olimpiai kvóta megszerzése a cél, a férfiaknál pedig két versenyző kijuttatása Pekingbe. Egyelőre azonban a 2007-es belgrádi Eb-re kiírt kvalifikációs sorozatban kell helytállni, ami mindenképpen a női vonalon a könnyebb feladat.

Még úgy is, hogy a válogatottság kérdésében egyelőre hezitáló, ám alapvetően a klubcsapata, a német Langweid felé orientálódó kilencszeres Európa-bajnok Bátorfi Csilla az Eb-selejtezőkön biztosan nem szerepel. S a szintén Németországban, a Busenbachban légióskodó ötszörös Európa-bajnok Tóth Krisztina is csak az olaszok ellen áll asztalhoz. Fazekas Mária porckorongsérve miatt lemondta a válogatottságot, így Téglás Péter szövetségi kapitány Tóth mellett Póta Georginára, Lovas Petrára és Molnár Zitára épít.

"A belgák és a szlovákok ellen mindenképpen a fiataloké lesz a főszerep, hogy rutint szerezhessenek. A célunk pedig egyértelműen a csoportelsőség" - szögezte le Téglás Péter. A férfiak az idei Eb-n csak a másodosztályban játszhattak, ám azt megnyerték, s így a végelszámolásnál a 17. helyen kötöttek ki. (A nők az ötödik helyen zártak Aarhusban.) Harczi Zsolt szövetségi kapitány szerint idén még nehezebb selejtezőcsoportba kerültünk - Németország, Lengyelország és Románia társaságába -, ám a szakvezető szerint egyáltalán nem elérhetetlen a harmadik hely megszerzése, ami azt jelentené, hogy a következő Eb-n ismét a legjobbak között szerepelhetnénk.

"Már az is hajszálon, egyetlen játszmán múlt, hogy az idei Eb-n nem az első vonalban játszhattunk, s úgy érzem, az elmúlt évekhez képest sikerült jelentősen előrelépnünk. Ám természetesen nem állunk meg, a cél az, hogy visszakerüljünk a világelitbe" - jelentette ki Harczi, aki az Eb-selejtezőkön Jakab Jánosra, Zwickl Dánielre, Fazekas Péterre és Pázsy Ferencre számít.

Forrás: [origo]
Jakab Jánosnak és Harczi Zsoltnak is megjött az étvágya

"Jól ismerjük az ellenfeleket, hiszen valamennyi játékosuk Európa élvonalához tartozik, ám képesek lehetünk a bravúrra. Előfordulhat, hogy egy nálam jobb versenyző tízből kilencszer megver, de igyekezni fogok, hogy a tizedik meccset, amikor én nyerek, az Eb-selejtezőkön játsszuk" - ígérte meg a 19 éves Jakab János. A nők jövő kedden Celldömölkön Olaszország, a férfiak pedig egy héttel később, Bükfürdőn, Lengyelország ellen kezdik a selejtezősorozatot.

A sajtótájékoztatón Faragó Judit főtitkár elmondta, hogy a Pro Tour-sorozat eddigi eredményei alapján a decemberi, pekingi döntőbe akár négy magyar asztaliteniszező is bejuthat. Női párosban a Bátorfi Csilla, Tóth Krisztina egység mellett Póta Georgina a német Tanja Hain-Hofmann-nal is jól áll a pontversenyben, a 21 éven aluliak között egyéniben Póta úgyszintén, de ebben a korosztályban Jakab Jánosnak is jók az esélyei a finálés fellépésre.

Fábik Tibor