Társoldalunk:

Topalov növelte előnyét a sakk-vb-n

2005.10.05. 7:22

San Luisban, a sakkvilágbajnokság hatodik fordulójában az éllovas Veszelin Topalov sötéttel győzött Polgár Judit ellen. A spanyol megnyitás berlini változatában nagymesternőnk nagy hibát vétett, a gyalogszerkezetet súlyosan meggyengítő lépéssel megkönnyítette a bolgár sakkozó feladatát. Topalov az újabb nyeréssel már kétpontos előnyre tett szert. Lékó Péter kedvenc Szvesnyikov változata nem hozta meg  a kívánt eredményt, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov sokáig kezdeményezett, a végén Péter örülhetett a reminek. Viswanathan Anand minőségáldozata sem volt meggyőző Peter Szvidlerrel szemben. Kalandos játszmában osztozott meg a ponton Michael Adams és Alekszandr Morozevics.

Újabb nagy lépést tett a világbajnoki cím elhódításáért Veszelin Topalov. San Luisban mér negyedik játszmáját nyerte meg a sötét bábukat vezetve. Polgár Judit ellen óvatos volt, nem kockáztatott, a spanyol megnyitás berlini változatát játszotta meg. Ez a folytatás a londoni Kaszparov-Kramnyik meccsen a kihívó fő fegyvere volt, Garri és csapata képtelen volt ledönteni a berlini falat.

A szófiai szuperversenyen Topalov már játszotta a változatot, volt gondja bőven, minőséget kellett áldoznia, majd nehezen remire mentette a partit. A bolgár sakkozó bizonyára talált javítást, s Judit választott más felállást, majd a 20. lépésben egy elkötelező gyaloggyengítésre határozta el magát.  Ettől kezdve a parti "egykapus" lett. Topalov gyalogot nyert, lépésről lépésre erősítette pozícióját, a legkisebb ellenesélyt sem engedélyezte. Gyalogelőnyét precíz játékkal fokozta győzelemig.

Lékó Péter az üzbég világbajnok, Rusztam Kaszimdzsanovval szemben megismételte a szicíliai védelem Szvesnyikov változatát, amelyet az ötödik fordulóban Viswanathan Anand ellen már megjátszott, s nagy nehézségek árán remizett. Kaszimdzsanov az indiai exvilágbajnok receptjét alkalmazta, Péter a 18. lépésben új tervet tálalt, de korántsem volt meggyőző az elképzelése. A címvédő őrizte pozíciós előnyét, két huszárja nem engedte kibontakozni nagymesterünk futópárját, s örülni kellett a döntetlennek.

A holtversenyes másodikok, Viswanathan Anand és Peter Szvidler elméleti párbaja a Marshall támadásban nem igazolta világos optimizmusát. Anandnak az áldozott minőségért nem volt igazi ellenértéke, az orosz sakkozót azonban láthatóan megrendítette Topalov elleni veresége, és nem igazán akart ő többet a reminél.

A két nyeretlen résztvevő, Michael Adams és Alekszandr Morozevics partija igen kalandos volt. Az angol sakkozó vezért áldozott, de az időkontroll környékén igen bizonytalanul játszott. Hidegvérét a nehéz pillanatokban megőrizte, Morozevics minden nyerési kísérletét hárította.

A világbajnokság eddig lejátszott 24 partijából 12 végződött döntéssel, és meglepő, hogy 6-6 a világossal, illetve sötéttel elért nyerések száma.

a 6. forduló eredményei
Polgár Judit (2735) - Topalov (bolgár, 2788) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 64)
Anand (indiai, 2788) - Szvidler (orosz, 2738) döntetlen (Spanyol megnyitás, 39)
Adams (indiai, 2719) - Morozevics (orosz, 2707) döntetlen (Szicíliai védelem, 76)
Kaszimdzsanov (üzbég, 2670) - Lékó Péter (2763) döntetlen (Szicíliai védelem, 43)

a világbajnokság állása
1.Veszelin Topalov 5,5
2-3. Viswanathan Anand és Peter Szvidler 3,5
4. Rusztam Kaszimdzsanov 3
5. Lékó Péter 2,5
6-8. Polgár Judit, Michael Adams és Alekszandr Morozevics 2

a verseny táblázata

1. Lékó Péter 2763   =

=

  

=

0               
2. Morozevics 2707 =  =  

=

= 0              
3. Szvidler 2738  1   = = = 0              
4. Polgár Judit 2735  =    0 =  1 0              
5. Anand 2788 =   = 1 1 0 =              
6. Adams 2719  

=

= = = 0              
7. Kaszimdzsanov 2670

=

=

=  0  =                
8. Topalov 2788  1  1  1 =

1

                 a 7. forduló párosítása
Topalov - Kaszimdzsanov
Lékó - Adams
Morozevics - Anand
Szvidler - Polgár

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK