Társoldalunk:

Lékó remizett Topalovval, Polgár kikapott Anandtól

2005.10.07. 7:29

A sakkvilágbajnokság nyolcadik fordulójában Lékó Péter sötéttel remizett Veszelin Topalovval. A vezérindiai védelmű partiban nagymesterünk pontos játékkal könnyen egyenlített ki, a döntetlennel megszakította a bolgár éllovas nyerőszériáját. Zsinórban harmadszor kapott ki Polgár Judit. Már a megnyitásban hátrányba került, Viswanathan Ananddal gyalogot nyert, de az előny érvényesítésében az indiai exvilágbajnok bizonytalankodott. Szicíliai bonyodalmak, kölcsönös pontatlankodás után megosztozott a ponton Michael Adams és Peter Szvidler. Ismét vesztett a címvédő Rusztam Kaszimdzsanov, minőségáldozatot hozott, csak éppen nem maradt ideje a támadás helyes vezetésének kigondolására. Rossz kezdés után a győzelemmel Alekszandr Morozevics felzárkózott. A pontvadászat szombaton folytatódik, nagy rangadó lesz, Anand-Topalov párharc. Polgár világossal Adams, Lékó sötéttel Morozevics ellen játszik.

A San Luisban zajló világbajnokság második félidejének első játéknapjának rangadója, Veszelin Topalov és Lékó Péter játszmája békés mederben folyt. Topalov fölényes vezetésének birtokában nem akart kockáztatni, nem kért a szicíliai védelemre jellemző kalandokból. Lékó könnyedén játszotta meg a nyitást, láthatóan a varit gondosan ellenőrizték, figyelmet érdemel a  kiegyenlítést biztosító manőver.

A döntetlennel Péter a holtversenyes negyedik helyre csúszott vissza, Topalov megőrizte kétpontos vezetését. Nagy csata várható az első négy helyért, amely a következő, hasonló lebonyolításúra tervezett világbajnokságra a direkt részvételt biztosítja.

Polgár Judit nem tud kilábalni a hullámvölgyből, zsinórban harmadik, összesítésben az ötödik partiját vesztette el. Viswanathan Anand a megnyitásban meglepte, és a vesztések hatása nagyon meglátszott nagymesternőnk játékán. Gyalogot vesztett, igazi kompenzációt nem kapott cserébe. Az indiai exvilágbajnok sem remekelt, tőle szokatlan módon nagyon óvatosan húzott.

Judit időzavarba is került, gyalogáldozattal próbált ellenesélyeket teremteni, de végül az anyagi hátrány eldöntötte a pont sorsát. Remélhetően a pihenőnap jót tesz a női világranglista-vezetőnek, s megkezdi a felzárkózást. Anand a nyeréssel feljött a harmadik helyre, és a pénteki szabadnapon nyugodtan készülhet Topalov elleni rangadójára.

Nem az óvatosság jellemezte Michael Adams és Peter Szvidler játszmáját. Az angol nagymester támadóan lépett fel, gyalogrohamot indított. Jó lehetőséget hagyott kihasználatlanul, bár kitért a lépéscserés döntetlen elől, kis híján megbánta a kockáztatást. Utoljára az orosz hibázott, igazságos a remi. Szvidler megőrizte második helyét, Adams egyedüliként még mindig nyeretlen.

Második győzelmét is megszerezte Alekszandr Morozevics, igaz ehhez a címvédő Rusztam Kaszimdzsanov hathatós segítséget nyújtott. Az üzbég nagymester esélyes minőségáldozatot hozott, de időzavarban nem találta meg a helyes folytatást. Morozevics királya a sötét mezőkön menedéket talált, az orosz sakkozó befogta Lékó Pétert, és a kilencedik fordulóban egymás ellen játszanak.

a 8. forduló eredményei
Topalov (bolgár, 2788) - Lékó Péter (2763)  döntetlen (Vezérindiai védelem, 24)
Kaszimdzsanov (üzbég, 2670) - Morozevics (orosz, 2707) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 53)
Adams (angol, 2719) - Szvidler (orosz, 2738)  döntetlen (Szicíliai védelem, 40)
Anand (indiai, 2788) - Polgár Judit (2735) 1- 0  (Szicíliai védelem, 62)

a világbajnokság állása
1.Veszelin Topalov 7 pont
2. Peter Szvidler 5
3. Viswanathan Anand 4,5
4-5. Lékó Péter és Alekszandr Morozevics 4
6. Rusztam Kaszimdzsanov 3
7. Michael Adams 2,5
8. Polgár Judit 2

a világbajnokság állása:

1. Lékó Péter 2763   =

=

 1 

=

0             

=

2. Morozevics 2707 =  =  1

=

= 0           1  
3. Szvidler 2738  1 = = = 0        

=

   
4. Polgár Judit 2735  =  0  0 =  1 0       0      
5. Anand 2788 =  0 = 1 1 0 =       1      
6. Adams 2719

=

= = = 0    

=

       
7. Kaszimdzsanov 2670

=

=

=  0  =   0          
8. Topalov 2788  1  1  1 =

1

 1 

=

            


a szombati 9. forduló párosítása
Anand - Topalov
Polgár Judit - Adams
Szvidler - Kaszimdzsanov
Morozevics - Lékó Péter.
Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK