Vágólapra másolva!
A magyarok számára kellemetlen meglepetéssel kezdődött a lipcsei vívó-világbajnokság: Fekete Attila elbukott a selejtezőben, így vasárnap már nem léphet pástra a férfi párbajtőrözők egyéni versenyének 64-es tábláján.

A hagyományoknak megfelelően hatalmas mezőny kezdte meg a küzdelmeket ebben a fegyvernemben, a 177 induló közül a 16 kiemelt - így a világranglistán 11. Imre Géza és 14. Boczkó Gábor - mentesült a szombati erőpróbától, a többiek viszont először a csoportokban, majd - már az elitmezőnybe kerülését - a 128-as táblán vívtak egymással.

Fekete az első szakaszban három győzelmet aratott és három vereséget szenvedett, s a folytatásban minden esélye megvolt arra, hogy a 64 közé kerüljön. A kazah Szergej Pantalejev ellen 4-1-re, 6-2-re, sőt 9-3-ra is vezetett, riválisa azonban váratlanul kiegyenlített, s a győztes találatot is bevitte (9-10).

A párbajtőrben szombaton érdekelt másik magyar, Kovács Iván 5/1-es győzelem/vereség mutatóval zárt csoportjában, neki ezért később már nem is kellett mérkőznie a 64-be jutásért.

Ugyancsak meggyőző teljesítményt nyújtott a tőröző Varga Katalin, aki 6/0-s produkcióval került közvetlenül a 64 közé. A világranglistán harmadik Mohamed Aida, tizedik Knapek Edina és 14. Varga Gabriella kiemeltként nem vívott. Ebben a szakágban 88-an indultak.

A női tőrözők és a férfi párbajtőrözők vasárnap már az érmekért küzdenek, a férfi kardozók és a női párbajtőrözők pedig - Nemcsik Zsoltot és Decsi Tamást leszámítva - a selejtezőben lépnek pástra.