Vágólapra másolva!
San Luisban, a sakkvilágbajnokság 13. fordulója után már új világbajnokot ünnepeltek. A bolgár Veszelin Topalov nagy csatában sötéttel remizett a címvédő üzbég Rusztam Kaszimdzsanovval, és ezzel elhódította a koronát. Káprázatos teljesítményt nyújtott a viadal első félidejében, a második körben hat döntetlennel is célba ért. A második helyért Viswanathan Anand és Peter Szvidler az utolsó fordulóban egymás ellen csatázik. Az orosz nagymester a spanyol megnyitás Marshall támadásában osztozott meg a ponton Polgár Judittal. Az indiai exvilágbajnok hiába áldozott tisztet Alekszandr Morozevicsnek, a támadása - látványos vezéráldozattal - csak örökös sakkhoz vezetett. Michael Adams és Lékó Péter békés játszmát vívott.

Bulgária sakknagyhatalom lett. Tavaly a női világbajnoki címet Antoaneta Sztefanova szerezte meg. A férfiaknál Veszelin Topalov 30 esztendősen elhódította a koronát az üzbég Rusztam Kaszimdzsanovtól. A sorsolási számok diktálta menetrend egészen különleges forgatókönyvet írt. Topalov a világbajnoki címet jelentő döntetlent a címvédő ellen érte el. Drámai csata volt, a bolgár nagymester a spanyol megnyitás ellen kedvenc berlini változatát játszotta meg. A viadal első félidejének hatodik fordulójában Polgár Judit ellen nyert a variban (kétfordulós versenyen fordulót kell cserélni, nehogy háromszori színismétlés legyen). Kaszimdzsanov láthatóan jól felkészült a változatra, a bolgár sakkozó meglepő gyalog előrenyomulást hajtott végre mindkét szárnyon.

Az időzavar közeledtével kiéleződött az állás, az üzbég nagymester gyalogot nyert, de a különböző színű futók Topalovnak komoly döntetlenesélyeket adtak. A bolgár sakkozó riválisai már befejezték játszmáikat, így mindenki tudta, hogy a fél pont már a világbajnoki címet jelenti számára. A 35. lépésben Veszelin minőséget áldozott, a nagyátlón elhelyezkedő futóval, a második sorra betört bástyával minden reményétől megfosztotta Kaszimdzsanovot, a fonalas lebonyolítás döntetlen bástyavégjátékhoz vezetett.

A sakkozás új világbajnoka 1975. március 15-én született Ruszében, közel tíz éve a spanyolországi Salamancában él. Topalov hetedik kísérletre hódította el a címet, hatodszor játszott a FIDE világelsőségért, 2002-ben a klasszikus világbajnoki címért is harcba szállt. A dortmundi világbajnok-jelölti torna döntőjében Lékó Pétertől 1,5-2,5-re kapott ki.

Topalov 1997-ben a groningeni vb-n kiemeltként nem élte túl a második fordulót, a holland Jeroen Piket ellen vesztett. Két év múlva Las Vegasban a 16 között Vlagyimir Kramnyiktól rapid rájátszásban kapott ki. 2000-ben Újdelhiben a negyeddöntőben Michael Adams győzte őt le. Egy évvel később a moszkvai vb-n a 16 között vérzett el ismét, eszelős csatában maradt alul Shirovval szemben.

Tavaly a FIDE vb-n Tripoliban első kiemelthez méltóan az elődöntőig látványosan menetelt, tíz partijában csak egyetlen döntetlent engedélyezett ellenfeleinek. Kaszimdzsanov ellen azonban fonalas nyerést is elmulasztva négy remivel kezdte a meccset, a rapid rájátszást óriási meglepetésre elbukta.

Idén harmadik lett Wijk aan Zee-ben, Linaresben Kaszparovot az utolsó fordulóban legyőzve holtversenyben végzett az élen a visszavonulását a záróünnepségen bejelentő orosz világranglista-vezetővel. Szófiában a hat résztvevős, kétfordulós szuperverseny második félidejében szárnyalva tornagyőztes. "Nem félek a vereségtől, ez különböztet meg engem a többiektől" - nyilatkozta szófiai sikere után. Dortmundban rossz rajt után végül holtversenyben másodiként végzett. Egy év alatt 51 Élő-pontot szerzett, a világranglistán harmadikként, 2788-cal játszott San Luisban. (Az október 1-től érvényes listán 2782 ponttal a harmadik.)

"Első alkalom, hogy a világ legjobb nyolc sakkozója egymás között döntheti el, hogy ki a legjobb, bárki nyerhet" - nyilatkozta Topalov a viadal előtt. Agresszív sakkstílusának megfelelően egy pillanatra sem titkolta, hogy pályafutása legfontosabb versenyére készült, és célként a világbajnoki cím megszerzését tekintette. Ígéretét beváltotta, az első félidőben ötös nyerősorozattal döntő előnyt szerzett, a második körben ennek gyümölcsét aratta le. Sikerében oroszlánrésze van menedzserének, Silvio Danailovnak és ifjú szekundánsának, a 19 éves Ivan Cseparinovnak. A megnyitási változatok kiállták a próbát, riválisainál jobban viselte a feszültséget. Igazán szerencsés éppen az első fordulóban volt, Lékó Péter ellen "torkán volt a kés", a megmenekülés, a győzelem szárnyakat adott a bolgár sakkozónak.

A 13. fordulóban elsőként Polgár Judit és Peter Szvidler játszmája fejeződött be döntetlennel. A spanyol megnyitás Marshall támadására mindketten alaposan felkészültek, gyorsan cserélődtek a tisztek. Michael Adams nem kívánt a szicíliai védelem Szvesnyikov változatában elméleti párbajt vívni Lékó Péterrel. Hiába próbálkozott a szolidabb folytatásban Péter új tervvel, a remi ellen nem volt ellenszere. A francia védelmű Anand-Morozevics játszmában az indiai exvilágbajnok talán elhamarkodottan áldozott tisztet, a támadás nem ütött át, a látványos vezéráldozat csak örökös sakkhoz vezetett.

A 13. forduló eredményei:
Kaszimdzsanov (üzbég, 2670) - Topalov (bolgár, 2788) döntetlen (Spanyol megnyitás, 42)
Adams (angol, 2719) - Lékó Péter (2763) döntetlen (Szicíliai védelem, 25)
Anand (indiai, 2788) - Morozevics (orosz, 2707) döntetlen (Francia védelem, 27)
Polgár Judit (2735) - Szvidler (orosz, 2738) döntetlen (Spanyol megnyitás, 39)

A világbajnokság állása:
1.Veszelin Topalov 9,5 pont
2-3. Viswanathan Anand és Peter Szvidler 8
4. Alekszandr Morozevics 6,5
5-6. Lékó Péter És Rusztam Kaszimdzsanov 5,5
7. Michael Adams 5
8. Polgár Judit 4

A verseny táblázata:

1.Lékó Péter2763 =0 1

=

1

=

0 0

=

=

0

=

=

2.Morozevics2707=0 = 1

=

=0 1 0=

=

1

=

3.Szvidler27381 11 ===0=

1

=

=

=

=
4.Polgár Judit27350 = 0 0= 10

=

=

=

0=0
5.Anand2788= 0=110=1 = 1=1=
6.Adams27190

=

==0 =0

=

=

=

=

=

=

7.Kaszimdzsanov2670

=

=

= 01 =0

0

=

10=

=

8.Topalov27881 1 1 1=

1

1

=

=

=

=

=

=



Az utolsó forduló párosítása:
Topalov - Polgár Judit
Szvidler - Anand
Morozevics - Adams
Lékó Péter - Kaszimdzsanov

Az utolsó fordulóban igazi tétje Szvidler és Anand partijának van, a második hely, ami a következő ciklusban már negyeddöntős részvételt jelenti. (A döntetlen Anandnak kedvezne, több játszmát nyert mint orosz riválisa.) A FIDE drezdai kongresszusán elfogadták a 2005/2007-es világbajnoki ciklus lebonyolításának menetrendjét. A San Luis-i világbajnokság első négy helyezettje a következő sorozatban már világbajnok-jelölt. A 128 résztvevővel tervezett kieséses rendszerű Világ Kupa első öt helyezettje vívja még ki a világbajnok-jelöltséget, a 6-10. pedig az ún. "Utolsó Esély" 10 résztvevős viadalon játszik, ahova öten az Élő-listáról jutnak be. Lékó Péter és Polgár Judit erről a viadalról biztosíthatná részvételét a következő ciklusban, három továbbjutó hely van.

A Világ Kupáról bejutó öt valamint a torna első három helyezettjéhez csatlakozik a San Luis-i vb harmadik és negyedik helyen végzett nagymestere. A párosmérkőzések első körében tehát öt pár küzd meg egymással, az öt győzteshez csatlakozik a San Luis-i második. A három győztes és a világbajnok játssza az elődöntőt, majd a két nyertes a világbajnoki címért mérkőzik meg.