Vágólapra másolva!
Gyurkovics Ferenc állítja, hogy minden doppingvizsgálatakor a mintavételnél saját vizeletét produkálta, s így tett a tavalyi athéni olimpián is. A nyári ötkarikás játékokon szerzett ezüstérmétől doppingvétség miatt utóbb megfosztott súlyemelő ezt vasárnap szóban is megerősítette az MTI-nek azt követően, hogy aznap a távirati irodához eljuttatott közleményben reagált a Nemzeti Sporthivatal elnökének pénteki felhívására.

Ábrahám Attila sajtótájékoztató keretében fordult azzal az Athénban doppingvétségen ért magyar sportolókhoz, köztük Gyurkovics Ferenchez, és a szintén gyanúba keveredett edzőkhöz, hogy vessék alá magukat annak a laboratóriumi vizsgálatnak, amellyel előállítható a kinek-kinek az ártatlanságát tisztázó géntérkép, s végérvényesen kiderülhet az igazság: valóban saját mintájukat adták-e le a versenyzők vagy másét.

"A mintavételkor minden esetben saját vizeletemet produkáltam, szabályos körülmények között. Az athéni olimpián a doppingellenőr szerint is a mintaadás szabályszerű volt. Hogy azóta mi történt a mintával, nem lehet tudni. 13 hónapig próbáltam bebizonyítani - DNS vizsgálattal együtt -, hogy az általam produkált minta negatív, de folyamatosan akadályokba ütköztem. Ehelyett, felelős hazai és nemzetközi szakági vezetők, saját felelősségük mentésére, elméleteket gyártanak, amelyeket rendre, orvosprofesszorok megcáfolnak" - írta közleményében Gyurkovics, majd így folytatta:

"Sajnálom, hogy az olimpia eszméjét, a nemzetközi súlyemelő sportban mára már rendszeressé váló, kétes doppingvizsgálati eredmények beárnyékolják. Eddig is éreztem, hogy ebben a történetben egy kis pont vagyok, és különböző vélt sérelmek megtorlásának áldozata. Számomra be is bizonyosodott, hogy ez a történet nem rólam szól, mert a nemzetközi súlyemelő életben, ma már bármit meg lehet tenni, oly módon, hogy azzal sikeres sportolókat, a Magyar Olimpiai Bizottságot és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot is félre lehet vezetni."

A közlemény elküldését követően az MTI kérdésére, hogy kész-e eleget tenni az NSH-elnök kérésének, amely a DNS-vizsgálaton alapuló géntérkép elkészítésére vonatkozik, Gyurkovics Ferenc ezt válaszolta:

"Számtalanszor elmondtam, így Ábrahám Attila úrnak is, s a mostani közleményemben is leszögeztem a DNS-vizsgálatra vonatkozó álláspontomat. A súlyemeléstől már visszavonultam, civil ember vagyok."