Vágólapra másolva!
Bár akad, aki már csak kabalából sem mondja ki, mégis nyilvánvaló, hogy szombaton a debreceni cselgáncs csapat Európa-bajnokságon férfi együttesünk számára az aranyérem megszerzése a cél. Ugyanakkor a nőktől tisztes helytállásra számítunk a Főnix csarnokban.

Pénteken este meglehetősen nagy volt a nyüzsgés a versenyzők jelentős részének helyet adó Sport Hotelben és környékén. Amikor ott jártunk, a franciák elegáns egyenruhában szálltak le a buszukról - Budapestig természetesen repülővel jöttek -, s vonultak be az akkreditációs központba, ahol Csák József, a Magyar Judo Szövetség főtitkára osztotta ki a nyakba akasztható kártyákat.

A barcelonai olimpia ezüstérmese elmondta, hogy a tervezett női csapatunkból ketten, a 48 kg-os Csernoviczki Éva és az 52 kg-os Tóth Lilla, betegség miatt kidőltek a sorból, a férfiaknál azonban nem történt "rendkívüli esemény". A mezőnyt a mieink mellett a férfiaknál a francia, az orosz és az izraeli, a nőknél a francia, az orosz és a brit válogatott alkotja. A sorsolás alapján a férfiak az oroszok, a nők a franciák ellen kezdenek.

A papírforma alapján a nőknél csak a tisztes helytállás lehet a cél, már a bronzérem megszerzése is csoda számba menne, férfi csapatunk viszont kimondva-kimondatlanul az aranyéremre tör. S ebben nincs semmi meglepő, hiszen versenyzőink idén nem csak a Világkupa-versenyeken, hanem az Eb-n és a vb-n is remekeltek.

A rotterdami Eb-n Braun Ákos arany-, Ungvári Miklós ezüstérmes lett, majd Braun a kairói vb-n is a dobogó legmagasabb fokára állhatott - Kovács Antal után ő lett a sportág második magyar világbajnoka -, Ungvári bronzérmes lett, Hadfi Dániel pedig a hetedik helyen zárt. S mellettük a csapat tagja az olimpiai és világbajnok Kovács Antal is.

Ungvári Miklós az elmúlt hét végén még egy értékes érmet begyűjtött, Tallinnban a német Abensberg légiósaként ezüstérmes lett a Bajnokcsapatok Európa Kupájában.

- Mennyire elégedett a BEK-ezüstéremmel? - kérdeztük a kecskemétiek már Eb-arannyal is rendelkező dzsúdósát.
- Mivel harmadszor jutottunk be a BEK négyes döntőjébe, és egy második és egy harmadik hely után most sem sikerült nyernünk, nem igazán örültünk a második helynek. Szerettünk volna végre nyerni, de úgy néz ki, hogy a terv teljesítése a következő évre tolódott. Amúgy nem voltam elégedett a saját teljesítményemmel sem. Igaz, hogy a döntőben legyőztem az orosz Dzsafarovot, de az elődöntőben sajnos egy kevésbé ismert versenyzővel szemben "elaludtam".

- Most mire számít a debreceni csapat Eb-n?
- Nem szeretek jóslásokba bocsátkozni, s most is azt mondom, hogy először jussunk túl az elődöntőn, aztán majd jöhet a döntő! Azt persze én is vallom, hogy ez a magyar csapat a hazai közönség előtt bármire képes lehet. Nagyon lelkes társaságot alkotunk, és a hangulat is kiváló a házunk táján. Tulajdonképpen elég lenne, ha mindkét találkozónkon csak négy meccset nyernénk, hiszen ez már 4-3-as győzelmet jelentene. S négy meccset bármelyik ellenféllel szemben nyerhetünk.

- A BEK-döntő után milyen formában van?
- A vb után egy romániai ligamérkőzésen összeszedtem egy kisebb bokasérülést, és igazság szerint még azt a combsérülésemet sem hevertem ki, amit még korábban egy motorbalesetből kifolyólag szereztem. Szóval, vannak apróbb gondjaim, de ez most nem a panaszkodás ideje. Csak az foglalkoztat, hogy szombaton a legjobb formámat hozzam.

A magyar Eb-csapatok összeállítása:
férfiak:
60 kg: Burján László és Hammer Erik
66 kg: Ungvári Miklós és Neu Gábor
73 kg: Braun Ákos és Madarász Attila
81 kg: Nagysolymosi Sándor és Kállai Zoltánű
90 kg: Rajcsányi Gergo és Szabó Csaba
100 kg: Kovács Antal és Hadfi Dániel
+100 kg: Csizmadia Zoltán és Bor Barna

nők:
48 kg: Perge Ilona
52 kg: Karakas Hedvig
57 kg: Baczkó Bernadett és Hegedűs Dóra
63 kg: Szabó Brigitta és Szigetvölgyi Brigitta
70 kg: Dávid Zsuzsa és Keliger Zsuzsa
78 kg: Tamási Ibolya
+78 kg: Horváth Bernadett

Fábik Tibor