Vágólapra másolva!
Komáromi Lajos lemondott szövetségi elnök szerint az Imrő Dezső volt szövetségi kapitány által kölcsönzött vizelet tartalmazhatta a tiltott szernek minősülő oxandrolont, amely miatt a doppingminta-adásnál manipuláló Kecskés Zoltán és Gyurkovics Ferenc megbukott a magyar súlyemelők közül a tavalyi athéni olimpián.

Komáromi - aki személyesen nem volt jelen az ötkarikás játékokon - erről hétfőn az MTV Napkelte című műsorában nyilatkozott. Azt mondta, neki a részletekkel Imrő egy négyszemközti beszélgetésben szolgált. Komáromi szerint az öntésnek nevezett módszer azért nem működött hibátlanul Athénban, mert Imrőnek, aki Kecskés helyett a súlyemelő által leadott mintát szolgáltatta, oxandrolont tartalmazott a vizelete.

Hozzátette, forgatókönyv szerint zajlott a magyar súlyemelőknél az, hogy ki kinek ad vizeletet, mindenkinek volt "párja", s az ezüstérmétől utóbb megfosztott Gyurkovics Ferenc azért vesztett rajta a dolgon, mert az Imrőt szövetségi edzőként segítő Bökfi János elégtelen mennyiségű vizeletet adott, s ehhez öntötték hozzá Imrőét, ami a lebukást eredményezte Gyurkovics esetében is.

Komáromi szerint az egymásra mutogatás helyett az érintetteknek is elő kellene állniuk az igazsággal, "elvinni a balhét", ő - aki egyébként szeptember 24-én fenyegetés hatására mondott le elnöki tisztéről, és halasztotta el akkor még annak feltárását, ami tudomására jutott az Athénban történtekről - most hangoztatta: az igazság kiderítése, a doppingügy tisztázásának szándéka végett is vállalta el a szövetség irányítását. Az interjúban Komáromi leszögezte: "engem mindenki perrel fenyeget, menjünk bíróságra, az igazság kiderül".

A beszélgetésben a műsorvezető felvetésére, hogy ha a magyar állam hivatalosan kéri, kiadják az Athénban tárolt vizeletmintákat, Komáromi egyetértőleg azt mondta, az edzők és Gyurkovics is álljanak ki a színre, s akkor "feketén-fehéren kiderülhet az igazság".

Kitérve Gyurkovicsnak - aki klubvezetőként Komáromi versenyzője volt - arra a bejelentésére, hogy abbahagyja a súlyemelést, a volt elnök közölte: Gyurkovics tőle tudta meg, hogy az eltiltott versenyző is ellenőrizhető, csak akkor nem, ha befejezi pályafutását.

Az interjúban szóba került Aján Tamásnak, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnökének, a Magyar Olimpiai Bizottság - az elnökség által pénteken MOB-tisztségéből visszahívott, de a november végi közgyűlésig hivatalban levő - főtitkárának a neve is, akit az athéni olimpia idején működött magyar sportági vezetés egy része azzal vádolt meg, hogy köze volt Gyurkovicsék lebukásához. Komáromi úgy reagált: "nem gondoltam volna, hogy a doppingbotrány az ő funkciójába kerül".