Vágólapra másolva!
Moszkvában, 1985. november 9-én játszották a megismételt Karpov-Kaszparov világbajnoki döntő utolsó, 24. partiját. A 22 éves kihívó 12-11-re vezetett, és számára már a döntetlen is a cím elhódítását jelentette volna, Anatolij Karpov győzelemmel megvédhette volna világbajnoki trónusát. A fantasztikus csatát Kaszparov nyerte, 13-11-es győzelmével a sakkozás 13. világbajnoka lett. Kaszparov 15 évig volt a sakkozás királya, húsz évig világranglista-vezető. Tizenhárom szuperverseny győztese, minden idők legsikeresebb sakkozója, aki 41 éves korában visszavonult a profi sakkozástól. Megszámlálhatatlan tornagyőzelmével, csodálatos partijaival, a sakkozás vezérkarával vívott állandó küzdelmével sakktörténelmet írt.

Garri Kaszparov tizenhét évesen már ifjúsági világbajnokságot nyert, nagymester lett, és Máltán az olimpiai bajnokságot nyert szovjet válogatott tagja. 1982-ben nagyszerű bugojnói első helyével végképp betört az élmezőnybe, megnyerte a világbajnoki zónaközi döntőt. Első világbajnok-jelölti meccsét Alekszander Beljavszkij ellen vívta meg, 6-3-ra győzött, de Viktor Korcsnoj elleni párviadala látszólag "léket kapott".

A Szovjet Sakkszövetség nem engedélyezte számára, hogy a svájci nagymesterrel Amerikában játsszon, és emiatt Kaszparovot a FIDE elnöke, Florencio Campomanes vesztesnek nyilvánította. (Hasonló döntést hozott a Nemzetközi Sakkszövetség a Ribli-Szmiszlov mérkőzést illetően is, nagymesterünk játék nélkül lett volna győztes.) Korcsnoj azonban nem akarta a zöld asztalnál megnyerni a meccset, Kaszparovval titokban találkozott, és megegyeztek abban, hogy a párharcra sor kerül.

London volt a színhelye mindkét mérkőzésnek, Korcsnoj győzelemmel kezdett, de Kaszparov végül 7-4-re legyőzte nemes ellenfelét. A másik ágon a 62 éves Vaszilij Szmiszlov 6,5-4,5-re nyert Ribli Zoltán ellen. A döntőben Kaszparov veretlenül, 8,5-4,5-ös győzelemmel harcolta ki, hogy Karpov kihívója lett.

A sakktörténelemben ezután megkezdődött egy időszak, amely a K-K párharc jegyében zajlott, Kaszparov és Karpov hét év alatt öt világbajnoki döntőben csapott össze. Az első, 1984 szeptemberétől 1985. február 15-ig tartott, és a FIDE elnöke a szovjet sportvezetők támogatását is bírva a 48. játszma után, Karpov 5-3-as vezetésénél félbeszakította a döntőt. Hossza tárgyalások után 1985 szeptember 10-én kezdődött meg a második meccs.

Forrás: MTI

Kaszparov győzelemmel rajtolt, két remivel folytatódott a párharc, Karpov kettős nyeréssel átvette a vezetést, és egészen a 11. játszmáig azt megőrizte. Az egyenlítést ismét négy döntetlen követte, majd következett az emlékezetes 16. játszma. Kaszparov a 19. parti megnyerésével már nagyon közel került a végső győzelemhez, de Karpov a 22. összecsapásban remekelt, így a döntés az utolsó játszmára maradt. A szicíliai védelem schweningeni változata meghozta Kaszparov számára a végső diadalt.

A megállapodás szerint Karpovnak joga volt a visszavágóra, és londoni összecsapásuk ismét Kaszparov győzelmét hozta. Kiegyenlített küzdelem folyt a nyolcadik játszmáig - egy-egy győzelem volt a tarsolyukban - , de ekkor Kaszparov magához ragadta a kezdeményezést. Megnyerte a 14. és a 16. játszmát is, de Karpov hármas nyerősorozattal kiegyenlített! Kaszparov a 22. partiban aratott győzelemmel biztosította be sikerét, 12,5-11,5-ös címvédését. A negyedik K-K mérkőzést 1987-ben, Sevillában vívták. Öldöklő küzdelem folyt, Karpov megnyerte a 2. játszmát, Kaszparov a negyedikben egyenlített. Karpov szerzett ismét vezetést, Kaszparov két nyeréssel a 16. játszmáig vezetett. Karpov ekkor nyert, sőt a 23. játszmában aratott győzelmével fél pontra került a cím visszahódításához. A drámai utolsó partiban Kaszparov összeszedte minden erejét, nyert és 12-12-vel megvédte címét.

Három évvel később New York és Lyon volt a mérkőzésük színhelye. Kaszparov nyeréssel indított, Karpov a hetedik játszmában kiegyenlített. Sorozatos döntetlenek után a címvédő megnyerte a 16. partit, 102 lépésben kényszerítette feladásra ellenfelét. Karpov azonnal egyenlített, Kaszparov ismét vezetést szerzett, és a 20. összecsapás is az ő javára dőlt el. Karpov még szépített a 23. partiban, de Kaszparovnak világossal a 24. játszmában csak remiznie kellett, a 12,5-11,5-es végeredménnyel harmadszor is visszaverte Karpov támadását.