Vágólapra másolva!
A FIDE világbajnoka, Veszelin Topalov és menedzsere, Szilvio Danailov visszautasította a Dortmundban megalakult Univerzális Versenyszervező Iroda, az Universal Event Promotion (UEP) javaslatát. A  bajnokok 14 játszmás meccsét az egyesített világbajnoki címért 2006. november 25. és december 17. között rendezték volna meg, de Topalovék elégedetlenek a két nagymesternek fejenként felajánlott 500 ezer dollárral. A bolgár világbajnok 1 millió dollár honoráriumot kér, és 300 ezer befizetését a FIDE-kasszába. Az orosz világbajnok, Vlagyimir Kramnyik elfogadta a feltételeket.

November 14-én járt le a határidő, hogy az újonnan megalakított dortmundi szervezőiroda anyagi javaslatát elfogadják-e a világbajnokok, Veszelin Topalov, a FIDE világbajnoka, és Vlagyimir Kramnyik, a klasszikus sakkozás világelsője. A címegyesítő mérkőzést Dortmundban rendezték volna meg, Kramnyik elfogadta az anyagi ajánlatot, az 500 ezer dolláros rajtpénzt. A honoráriumot azonban kevesellte Topalov, aki egymillió dollár fellépti díjért vállalná a játékot, és a FIDE kasszába fizetendő 300 ezer dollárt is követelt (az összegek nettóban értendők).

Szilvio Danailov, a FIDE világbajnokának menedzsere a mérkőzés elutasítását jelző levelében kitér arra, hogy a Nemzetközi Sakkszövetség elégedetlen azzal, hogy a dortmundi UEP kezébe kerülne a mérkőzés megrendezése. A bajnokok párosmérkőzésének időpontjáról és a feltételekről a FIDE-vel nem egyeztettek. Kramnyik sajtónyilatkozatában többek között megjegyzi, hogy a FIDE soha nem tartotta fontosnak betartani a 2002-es Prágai Egyezményt, másképp sor került volna Garri Kaszparov meccsére Ruszlan Ponomarjovval, vagy később Rusztam Kaszimdzsanovval. Az orosz világbajnok sajnálattal állapította meg, hogy bizonytalan időpontig elhalasztották a címegyesítő meccset.

Verőci Zsuzsa