Vágólapra másolva!

Három kapitánya lesz a vívóválogatottnak

Jelentős változásra kerül sor jövő év elejétől a magyar vívóválogatott szakmai irányításában, mindhárom fegyvernemnek lesz ugyanis egy-egy szövetségi kapitánya.

A sportágat irányító hazai szervezet (MVSZ) elnöksége csütörtöki ülésén fogadta el - mégpedig egyhangú döntéssel - az erre vonatkozó javaslatot. A feladatok ellátására egyidejűleg pályázatot írt ki, a kandidálások beadási határideje december 5-e. Az elbírálásra az elnökség három bizottságot hozott létre.

A javaslat elfogadása egyben azt jelenti, hogy január 1-jével megszűnik Szabó Bence jelenlegi kapitány megbízatása, noha az ő kinevezése a pekingi játékokkal záruló olimpiai ciklusra szólt. Szabó azt mondta, a jelenlegi szerződése alapján szívesen irányítaná a továbbiakban a kardozókat, pályázni azonban nem akar. Az 1988-ban csapatban, négy évvel később egyéniben olimpiai bajnok jelenlegi kapitány 2001 decemberi döntéssel 2002 elején került a válogatott élére, majd a szövetség elnöksége tavaly novemberben újabb négy évre őt bízta meg a szakvezetői teendők ellátásával. Eleinte három fegyvernemi menedzser és hat szakági vezetőedző is tevékenykedett mellette, később "csak" hat vezetőedző segítette a munkáját.

A szövetség elöljárói most - többek között - éppen azért foglaltak állást a változtatás mellett, mert az elmúlt években nem volt egyértelmű, ki felel egy-egy adott eredményért. A tervek szerint a három új szövetségi kapitány az utánpótlásért is felelős lesz.