Társoldalunk:

Az exvilágbajnokok nem bírtak a sakkprogramokkal

2005.11.21. 22:01

Bilbaóban a számítógépes programok három győzelmével kezdődött meg a FIDE három exvilágbajnoka elleni schweningeni rendszerű mérkőzés. A félelmetes hírű HYDRA a 2004-es kieséses rendszerű világbajnokság győztesére, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanovra mért vereséget. A FRITZ 9 ellen a  Las Vegas-i vb nyertese, az orosz Alekszandr Halifman kényszerült feladásra. Az ukrán Ruszlan Ponomarjov 2002-ben Moszkvában honfitársát, Vaszilij Ivancsukot győzte le, de a JUNIOR 9 tisztáldozatával szemben tehetetlennek bizonyult.

Spanyolország nemcsak a linaresi szuperverseny rendezésével vívott ki rangot a sakkéletben. Dos Hermanas mellett a leoni "haladó sakk" viadal is minden évben nagy érdeklődést vált ki, a spanyol csapatbajnokság döntőjében szupernagymesterek egész sora játszik. Bilbaó ezúttal másodszor az "ember-gép" párharc gazdája. A szervezők talán kicsit csalódottak, hogy Veszelin Topalov részvétele lehetetlenné vált San Luis-i FIDE világbajnokságon aratott nagyszerű győzelme után. A új világbajnok érthető módon nagy sikere után nem a számítógépes programok elleni párviadalra koncentrált. Topalovot a spanyol városban menedzsere, Szilvio Danajlov képviseli.

A legjobb programokkal szemben a FIDE exvilágbajnokai vették fel a küzdelmet, és az első forduló teljes katasztrófát jelentett számukra. A három játszma más-más mederben zajlott. A félelmetes hírű, Michael Adams ellen 5,5-0,5 arányú kiütéses győzelmet arató HYDRA program ellen a 2004-es világbajnok Rusztam Kaszimdzsanov igen bátran a királyindiai védelmet választotta. A bonyodalmakban azonban az üzbég exvilágbajnok eltévedt, többször is esélyes folytatást hibázott el, s végül kikapott. Az 1999-es Las Vegas-i győztes, az orosz Alekszandr Halifman hiába kísérelte meg a spanyol megnyitás berlini változatával csendesíteni a küzdelmet, mégis főváltozatra kényszerült, s kevésbé ismerte ki magát, mint a FRITZ 9. A szentpétervári nagymester időzavarban tehetetlen volt a program stratégiájával szemben.

A 2002-es FIDE világelső, az ukrán Ruszlan Ponomarjov egyedül vezethette a világos bábukat, de gyámoltalan megnyitása a JUNIOR 9 malmára hajtotta a vizet. Pár éve számítógépes program hasonló tisztáldozatra nem szánta volna el magát. A programok "gondolkodásában" már nem az anyag játssza a főszerepet! Az első játéknapi katasztrófa után kicsit aggódhatunk a végeredményt illetően, de az exvilágbajnoknak még három-három partiban van esélyük, hogy visszavágjanak.

Az első forduló eredményei:
Ponomarjov (ukrán, 2704)  - JUNIOR 9 0-1 (Szabálytalan megnyitás, 57)
HYDRA - Kaszimdzsinov (üzbég, 2670) 1 - 0 (Királyindiai védelem, 39)
FRITZ 9 - Halifman (orosz, 2653) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 53)

A második forduló párosítása:
Ponomarjov - FRITZ
Kaszimdzsanov - JUNIOR
Halifman - HYDRA

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK