Társoldalunk:

A programok elverték a sakkbajnokokat

2005.11.24. 14:00

Bilbaóban az emberek és gépek párharca a programok négypontos győzelmével fejeződött be. A zárófordulóban három döntetlen születetett, de ezek korántsem nagymesteri szalonremik voltak. Az ukrán exvilágbajnok, Ruszlan Ponomarjov 153 lépésig játszotta a Junior 9 ellen a remi állást. Az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov előnyösebb pozícióban egyezett bele a lépésismétléses döntetlenbe a Hydra programmal szemben. Az orosz Alekszandr Halifman gyanús végjátékot mentett remire a Fritz 9 ellen. A programok tavaly a Veszlin Topalov, Szergej Karjakin és Ponomarjov összeállítású csapatot 8,5-3,5-re győzték le.

Az exvilágbajnokok triója fél ponttal többet gyűjtött, mint a tavalyi viadalon, de így is négypontos vereséget szenvedett a három legerősebbnek számító számítógépes programtól. A 12 lejátszott partiból csak az ukrán Ruszlan Ponomarjov tudott egyet megnyerni, de ne felejtsük, hogy a Fritz 9 nyert állásban óriásit hibázott. A csapatverseny utolsó fordulójában három döntetlen született, egyáltalán nem békés küzdelemben.

Ponomarjov ismét a francia védelemre szavazott, de ezúttal jobban játszotta, mint a Hydra ellen a 3. fordulóban. Hosszas manőverezés, "iszapbirkózás" zajlott a Junior 9 programmal. Világos nem talált fogást a zárt állásban, sokáig csak egy-egy tiszt hiányzott a tábláról. A végjátékra való egyszerűsítés után sötétnek szemre tetszetősebb volt a pozíciója, de a Junior 9 pontosan védekezett. Ponomarjov nehezen látta be, hogy nincs nyerése, ehhez 153 lépés kellett.

A három exvilágbajnok közül Rusztam Kaszimdzsanov mutatta a legjobb teljesítményt. Remek végjátékot mentette döntetlenre a Fritz ellen a 3. játéknapon, pechesen vesztette el a királyindiai védelmű partit a Hydra-val. A visszavágás nem sikerült, az üzbég egy kicsit bátortalanul játszott, jobb állásban lépésismétléssel remizett. Alekszandr Halifman nem jeleskedett, simán kihozta a kicsit rosszabb végjátékot, de végül döntetlenre mentette a játszmát. Ponomarjov és Halifman vasárnaptól már Hanti-Manszijszkben a Világ Kupán szerepel, az ukránnak sétagalopp lesz az első forduló, az egyiptomi Ahmed Adly lesz az ellenfele. Halifmannak honfitársával, Erneszto Inarkijevvel kell megküzdenie.

Az utolsó forduló eredményei:
JUNIOR 9 - Ponomarjov (ukrán, 2704) döntetlen (Francia védelem, 153)
Kaszimdzsanov (üzbég, 2670) - HYDRA  döntetlen (Angol megnyitás, 36)
 Halifman (orosz, 2653) - FRITZ 9 döntetlen (Vezérindiai védelem, 53)

A mérkőzés végeredménye:
Exvilágbajnokok csapata - Programok: 4 - 8 (0 - 3, 2 - 1, 0,5 - 2,5, 1,5 - 1,5)

Az egyéni verseny végeredménye:
1-2. HYDRA és JUNIOR 9,  3 pont
3. FRITZ 9,  2
4-5. Rusztam Kaszimdzsanov és Ruszlan Ponomarjov 1,5
6. Alekszandr Halifman 1

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK