Vágólapra másolva!
Hanti-Manszijszkban a sakk Világkupán a negyeddöntők első partijait játszották le. A nyolcaddöntők vesztesei a még kiadó két világbajnok-jelölti helyért csatáznak. Meglepően könnyedén nyert az izraeli Borisz Gelfand, az eddig játszmavesztés nélkül játszó orosz Alekszandr Griscsukra mért vereséget. A másik három mérkőzés kisebb-nagyobb küzdelemben lett döntetlen. A 15 éves Magnus Carlsen gyorsan túltette magát a nyolcaddöntőben elszenvedett  balszerencsés vereségén, egyenrangú partnere volt a francia Joel Lautiernek is. Az amerikai Gata Kamszky és az orosz Vlagyimir Malahov szerzett lépéselőnyt a szombati visszavágók előtt.

A legközelebbi ciklusban már világbajnok-jelölt nyolc nagymester a negyeddöntők első játszmáiban csapott össze, három döntetlen született, az izraeli Borisz Gelfand győzelemmel kezdte az orosz Alekszandr Gricsuk elleni párharcát.

A szibériai olajvárosban az eddigi négy forduló során jó teljesítményt nyújtó Griscsuk gyengébb napot fogott ki, s a vereséggel nehéz helyzetbe került a ritkán vesztő Gelfanddal szemben. Az orosz Szergej Rublevszkij a francia Etienne Bacrot ellen nem a kedvenc skót megnyitását játszotta meg.

Bacrot az e5-ös megnyitásokban nagyon otthonos, a gyalogáldozatos változatban nem volt gondja. A belga színekben játszó veterán világbajnok-jelölt, a 46 éves Mihail Gurevics folytatta sikeres szereplését, a harmadik helyen kiemelt örmény Aronyiannal sötéttel remizett. Az orosz-ukrán vetélkedés, Jevgenyij Barejev és Ruszlan Ponomarjov partija nem hozta lázba a sakkrajongókat.

Az "alsóházban" az amerikai Gata Kamszky és Vlagyimir Malahov kezdte győzelemmel a párosmérkőzést. Kamszkynak nem okozott gondot az orosz Konsztantyin Szakajev legyőzése, az orosz derbi, Malahov és Drejev párharca meglehetősen hullámzó játékot hozott. A 36 éves Alekszej Drejev biztatóan állt a megnyitás után, de tétova húzásokkal kiengedte az előnyét.

A 25 esztendős Vlagyimir Malahov átvette a kezdeményezést, a partit végül Drejev durva elnézése döntötte el. Magnus Carlsen az előkelően jegyzett, rutinos francia Joel Lautiernek is méltó ellenfele. A 15 éves norvég nagymester nagy esélyt rontott el a nyolcaddöntőben Barejevvel szemben. A spanyol-holland párbajt az óvatosság jellemezte.

A negyeddöntő első játszmáinak eredményei:
Barejev (orosz, 2675) - Ponomarjov (ukrán, 2704) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 25)
Rublevszkij (orosz, 2652) - Bacrot (francia, 2725) döntetlen (Spanyol négyeshuszárjáték, 34)
Aronyian (örmény, 2724) - Gurevics (belga, 2652) döntetlen (Félszláv védelem, 38)
Gelfand (izraeli, 2717) - Griscsuk (orosz, 2720) 1 - 0 (Vezérindiai védelem, 37)

A 9-16. helyért az első partik eredményei:
Carlsen (norvég, 2570) - Lautier (francia, 2679) döntetlen (Katalán megnyitás, 32)
Kamszky (amerikai, 2690) - Szakajev (orosz, 2668) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 37)
Malahov (orosz, 2670) - Drejev (orosz, 2694) 1 - 0 (Szláv védelem, 52)
Vallejo Pons (spanyol, 2674) - Van Wely (holland, 2648) döntetlen (Angol megnyitás, 25)