Vágólapra másolva!
Hatalmas sportdiplomáciai sikerként Debrecen adhat otthont az úszók 2007-es rövidpályás Európa-bajnokságának. A LEN, a kontinentális szövetség szombat délután bejelentett hivatalos döntése azt is jelenti, hogy három esztendőn belül - a két budapesti rendezvény, a 2005-ös ifjúsági és a 2006-ban esedékes felnőtt Eb után - Magyarország sorozatban harmadszor lehet házigazdája a sportág földrészközi csúcseseményének.

Pedig előzetesen, még ha két jelentkező időközben vissza is lépett, a nagy rivális Maribor lépéselőnyben volt Debrecennel szemben, egyfelől azért, mert a szlovénok már fel is építették azt a 2007-es Eb otthonául szánt uszodát, amivel a cívisváros még adós, másfelől a margitszigeti felnőtt kontinensviadalt kísérő anomáliák miatt.

"A hazai hercehurca alaposan megnehezítette törekvésünket, hogy a szövetség (MÚSZ) születésének századik évfordulóján harmadszor is Európa-bajnokság vendéglátói lehessünk" - mondta el a háttértörténésekről is szólva Ruza József, a MÚSZ főtitkára.

"Éreztették velünk a szavazás előtt, hogy rendben van a jubileum, szépek, meggyőzőek, magas színvonalúak a kiadványaink, de nem felejtették el, hogy az eredeti, nagyszabású budapesti uszodaterveinkből, a fedett uszodából semmi sem lett. Ilyen körülmények közepette, azt követően, hogy a margitszigeti Eb örvén odahaza egymást érték az értelmetlen perlekedések, a 2006-os eseményünket veszélybe sodró kötekedések, hatalmas sportdiplomáciai siker a LEN döntése, amellyel nekünk, közelebbről Debrecennek ítélte a 2007-es rövidpályás Európa-bajnokságot. A győzelemben sokat jelentett Kósa Lajos polgármester érvelése Debrecen pályamunkájának prezentálásakor, s a Büro-tag Gyárfás Tamás, szövetségünk elnöke által összefogott sportdiplomácia" - nyilatkozta Ruza József, aki még hozzátette, anélkül, hogy ünneprontó lenne, igazságtalannak tartja, hogy - ha tényleg megkapják - más sportágak már pályázatuk előkészítő szakaszában hozzájutnak az állami támogatáshoz, míg a MÚSZ a szponzorait végül is megnyerve, ám csak kínkeservvel tudta összeszedni a pénzt az Eb előfinanszírozására.