Vágólapra másolva!
Ezúttal is karácsonyi ajándék lesz a Chess Informant legújabb, immár 94. kötete. A könyv a júniustól szeptember végéig tartó versenyidőszak legjobb játszmáit, megnyitáselméleti érdekességeit, hatásos kombinációit, tanulságos végjátékait gyűjti csokorba. Többek között a varsói Európa-bajnokság, a dortmundi szuperverseny, a göteborgi sakkcsapat Európa-bajnokság, az Európa Kupák, a rangos nyílt versenyek  partijait elemzik a sakkozók. Döntött a nemzetközi zsűri, a 93-es kötet legjobb játszmájának a szófiai szuperversenyen játszott Topalov-Anand partit választotta. A legértékesebb megnyitáselméleti újítás díját a linaresi tornán vívott Kaszimdzsanov-Kaszparov parti kapta. Az orosz exvilágbajnok győzelme bronzérmes lett a másik szavazásnál.

Rangos versenyekben gazdag időszak játszmáit tartalmazza a Chess Informant 94. kötete, amely elektronikus formában már megrendelhető, letölthető a www.sahovski.co.yu honlapról. Nagy küzdelem jellemezte a varsói Eb-t, a legjobbak kivívták a jogot, hogy a jelenleg Hanti-Manszijszkban zajló Világkupán játszhattak, így Balogh Csaba és Cao Sang is.

Nem kis meglepetésre Hollandia nyerte a férfiak küzdelmét a göteborgi sakkcsapat Európa-bajnokságon, a nőknél a lengyelek diadalmaskodtak. Szenzációs tornagyőzelmet ért el a német Arkadij Naiditsch a dortmundi szuperversenyen. A Tomszk gárdája végzett az élen az EK-n, a Tbiliszi nyerte a női klubcsapatok versenyét. Almási Zoltán veretlenül, nagyszerű teljesítménnyel a paksi Marx György emlékversenyen győzött.

Döntött a nemzetközi zsűri és voksolt a 93-as kötet legjobb partijaira. Nem volt kétséges, hogy a szófiai versenyen játszott Topalov-Anand játszma kiérdemli a kollégák elismerését is, csak a pontszám volt kérdéses. A kilenc döntéshozó véleményét jól jellemzi, hogy többen értékelték tízesre a nyerést, összesen 81 ponttal jutalmazták az alkotást.

A két világklasszis küzdelmét egy gondosan előkészített tisztáldozat vezette be, megcsodálhatjuk a remek taktikai motívumokat, élvezhetjük a bonyolult eltéréseket. Az Informátorban a partit Anand elemzi (Topalov már hosszabb ideje nem működik együtt a szerkesztőséggel), a bolgár nagymester a New in Chess újságban sok érdekes változatot boncolgat, ezekből is szemezgettem, hogy még teljesebb legyen az elemzés.

Másodiknak 57 ponttal a Szutovszkij-Szokolov partit jelölték. Ezzel a játszmával az [origo] olvasói most ismerkedhetnek meg. Kaszparov földije, a bakui születésű, néhány éve Izraelben élő Emil Szutovszkij imád áldozni, nem riad vissza a legnagyobb kockázatvállalásoktól sem.

Sokszor kivédik az akcióit, az anyagi hátránya pedig megmarad. A holland nagymester középen rekedt királya ezúttal nem menekülhetett a világos tisztek össztüze elől. Bronzérmes lett Kaszparov nyerése. A linaresi szuperverseny első helyével visszavonult sakkfenomén sajnos az utolsó két elismerést gyűjtötte be, ami az Informátorban megjelent partijaira vonatkozik.

A jól előkészített minőségáldozat láthatóan meglepte az üzbég Rusztam Kaszimdzsanovot, tanulságos, ahogy az f2-ön álló futó mattfenyegetéseket hozott létre, igazi stratégiai csúcsteljesítmény. Kaszparov habitusát ismerve aligha elégedett az 52 ponttal. Kaszparov győzelme első díjat kapott a megnyitáselméleti újdonságok külön versenyében.

A Chess Informant 93 kötetében összesen 1192 Kaszparov játszma jelent meg, ebből 595 elemzett, 513 győztes játszma, 587 döntetlen és 92 vereség. 1976-ban, a 22-es könyvben idéztek először tőle (ekkor 13 éves volt), a 25-ös kötetben már elemzett partiját közölték le. Linaresből hét partiját is megcsodálhattuk.

Tetszetős Szokolov és Shirov játszmája is, 49 pontot kapott. Joggal lelkendezünk a Topalov-Ponomarjov parti hatásos támadásvezetésén, a bonyolult küzdelemben az ukrán exvilágbajnok többször is hibázott. Ne feledjük, hogy a szófiai torna első körében Ponomarjov nagyon jó partiban legyőzte Topalovot, a visszavágás ennek fényében is sikeres volt, 39 pont.

Pojkovszkiban játszották a hatodik helyezett Drejev-Dominguez összecsapást, szemre is tetszetős a bástyaáldozat, amely vándorútra kényszerítette a sötét királyt, 28 pont. A többi helyezett játszma is érdekes, de kétségkívül gyengébb kvalitású.