Vágólapra másolva!
Hanti-Manszijszkban a sakk-Világkupa döntőjének első játszmája érdekes küzdelem után döntetlennel végződött. Az ukrán Ruszlan Ponomarjov és az örmény Levon Aronyian a spanyol megnyitás ún. Anti-Marshall változatában osztozott meg a ponton. Gyorsan  remizett a két csalódott nagymester, a harmadik helyért csatázó francia Etienne Bacrot és az orosz Alekszandr Gricsuk. A helyosztók hat meccsén négy győzelem született, a világossal játszók voltak eredményesek. Ismét remekelt a viadal ifjú sztárja, a 15 éves norvég Magnus Carlsen, aki az amerikai Gata Kamskyra mért vereséget.

Döntetlennel kezdődött meg a 23 éves örmény Levon Aronyian és a 22 éves ukrán exvilágbajnok, Ruszlan Ponomarjov döntője. Mindenképpen meglepő, hogy a két ifjú titán korábban csak négy játszmát váltott egymással. Az 1994-es szegedi korcsoportos világbajnokságon Aronyian legyőzte Ponomarjovot, s ez számára a világbajnoki címet is jelentette. Az ifjú mesterek tornáján 2000-ben az örmény nagymester 1,5-0,5-re nyert ukrán ellenfelével szemben, egy év múlva az ohridi Eb-n remiztek. A szibériai olajvárosban a spanyol megnyitás ún. Anti-Marshall változatában osztoztak meg a ponton.

A világossal játszó Etienne Bacrot már a 14. lépésben kínálta a döntetlent Alekszandr Griscsuknak. Két lépéssel többet húzott Borisz Gelfand és Jevgenyij Barejev. Az orosz nagymesterek már tartalékolják erejüket, hiszen december 19-én kezdődik meg Moszkvában a 12 résztvevős Szuperbajnokság. A klasszikus sakkozás világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik, a 2007-es világbajnoki döntőn a részvételt már San Luisban kiharcoló Peter Szvidler és Alekszandr Morozevics pihenten áll rajthoz. Nem izzadt meg a győzelemért Szergej Rublevszkij, a hajrára elfáradt, a világbajnok-jelöltségével már elégedett belga Mihail Gurevics gyerekes elnézést követett el.

Sakklázban ég Norvégia. A 15 éves Magnus Carlsen óriási sikere máris megmozgatta a szponzorok fantáziáját, s szeretnék, ha jövőre a Világkupa győztesével mérkőzne meg Magnus. A dán Peter Heine Nielsen szekundál Carlsennek. Nem rossz választás, Nielsen az indiai exvilágbajnok, Viswanathan Anand segítője volt San Luisban. A 9. helyért folyó csatát Carlsen remek győzelemmel kezdte. Az amerikai Gata Kamsky 1996-ban Anatolij Karpov ellen világbajnoki döntőt vívott, majd veresége után hátat fordított a sakknak. Visszatérése a VK egyik nagy szenzációja. Magnus bátran tisztet áldozott, a többször is változott anyagi összetétel mellett megtartotta kezdeményezését, majd kihasználta Kamsky bakiját. Tanulságos partit nyert Vlagyimir Malahov, ismét hibázott Alekszej Drejev, a 15. hely megszerzésének reménye nem hozta lázba a Szakajev-Lautier duót.

A Világkupa eredményei:
A döntő:
Ponomarjov (ukrán, 2704) - Aronyian (örmény, 2724) döntetlen

A 3. - 4. helyért:
Bacrot (francia, 2725) - Griscsuk (orosz, 2720) döntetlen

Az 5. - 6. helyért:
Gelfand (izraeli, 2727) - Barejev (orosz, 2675) döntetlen

A 7. - 8. helyért:
Rublevszkij (orosz, 2652) - Gurevics (belga, 2652) 1 - 0

A 9. - 10. helyért:
Carlsen (norvég, 2570) - Kamsky (amerikai, 2690) 1 - 0

A 11.- 12. helyért:
Malahov (orosz, 2670) - Vallejo Pons (spanyol, 2674) 1 - 0

A 13. - 14. helyért:
Van Wely (holland, 2648) - Drejev (orosz, 2694) 1 - 0

A 15. - 16. helyért:
Szakajev (orosz, 2668) - Lautier (francia, 2679) döntetlen