Vágólapra másolva!
Nyikolaj Valujev elhódította a Boksz Világszövetség (WBA) nehézsúlyú vb-övét, miután a berlini, 12 menetes címmérkőzésen pontozással legyőzte a címvédő amerikai John Ruizt. Valujev az ökölvívósport "királykategóriájának" első orosz világbajnoka. 

A 32 esztendős, 213 cm magas, 147 kg súlyú Valujevet - akit a "Kelet szörnyetegeként" is emlegetnek - az összecsapás végén a három bíró közül kettő látta jobbnak, az egyik 116-114, a másik 116-113 arányban. A harmadik pontozó döntetlenre - 114-114-re - hozta ki a csatát.

A Max-Schmeling aréna 10 ezres nézőközönsége és Ruiz tábora egyformán meglepődve és felháborodva fogadta az eredményhirdetést, a publikum hangos füttyszóval tudatta nemtetszését annak ellenére, hogy elméletileg a Németországban készülő orosznak szurkolt.

"Csak a bokszban fordulhat elő, hogy fegyver nélkül kirabolnak, úgy érzem, ezt a meccset én nyertem" - mondta a 33 esztendős, 188 cm magas, 102 kg-os Ruiz, aki eddigi 49 hivatásos összecsapásából 41-et nyert meg. "Köszönöm a nézőknek, hogy tüntettek a döntés ellen. Mindenképpen szeretnék egy visszavágót, bárhol kerüljön is rá sor."

Forrás: MTI

Balra Ruiz, jobbra Valujev

Valujev - aki a legmagasabb és legsúlyosabb nehézsúlyú világbajnok - továbbra is hibátlan mérleggel rendelkezik a profik között, eddig 44 mérkőzést vívott, és mindannyiszor győztesként hagyta el a ringet.