Vágólapra másolva!
Az orosz Szuperbajnokság második fordulójában két győzelem született. Vlagyimir Kramnyik szépen túljátszotta Szergej Volkovot. Vagyim Zvjagincev már a megnyitásban sokkolta Alekszandr Halifmant, a szicíliai védelem ellen 2.Ha3-at húzott. Tetszetős tisztáldozattal rombolta szét a sötét királyállást. Peter Szvidler békésen remizett szekundánsával, Alekszandr Motylevvel, a másik három játszma is döntetlen lett.

A moszkvai központi sakk-klubban zajló Szuperbajnokság második játéknapján nem született meglepetés. Vlagyimir Kramnyik gyorsan túltette magát a rajtnál, Peter Szvidlertől elszenvedett vereségén. Az orosz világbajnoktól persze el is vártuk, hogy érvényesítse a papírformát. Győzelme igen tetszetősre sikeredett, igazi Kramnyik partit láttunk, lépésről-lépésre erősítette állását, majd egy gyalogáttörés vetett véget Szergej Volkov szenvedéseinek. Vagyim Zvjagincev gyakran lepi meg váratlan ötletekkel ellenfeleit, s Alekszandr Halifmant alighanem sokkolta a 2.Ha3 a szicíliai védelemben. A huszár egy jó darabig nem is próbált játékba avatkozni, majd a 22. lépésben visszatért a kiindulási mezőre. Világos szépen építette fel a pozíciót, a szicíliai védelmet oly eredményesen játszót Halifmannak hiányzott a "mankó", nem igazán talált jó tervet. Zvjagincev szép tisztáldozattal rombolta szét a sötét királyállást, a meglepett szentpétervári nagymester azonnal vesztőt húzott.

Négy parti döntetlennel fejeződött be. Peter Szvidler és szekundánsa, Alekszandr Motylev viszonylag gyorsan remizett, a másik három játszmában a küzdő felek minden lehetőséget kimerítettek a békekötés előtt. Meglepő, hogy Alekszej Drejev nem tudta győzelemig fokozni kedvező állását, Jevgenyij Tomasevszkij a végjátékban pontosan védekezett. Kicsit hullámzott Jevgenyij Barejev és Dmitrij Jakovenko összecsapása, Alekszandr Morozevics és Szergej Rublevszkij küzdelme végig egyenlő pozícióban folyt.

A 2. forduló eredményei:
Szvidler (2740) - Motylev (2632) döntetlen (Orosz huszárjáték, 26)
Zvjagincev (2659) - Halifman (2653) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 37)
Morozevics (2707) - Rublevszkij (2652) döntetlen (Angol megnyitás, 53)
Drejev (2694) - Tomasevszkij (2564) döntetlen (Vezérindiai védelem, 56)
Kramnyik (2739) - Volkov (2614) 1 - 0 (Szabálytalan megnyitás, 50)
Barejev (2675) - Jakovenko (2644) döntetlen (Szláv védelem, 53)

A bajnokság állása:
1-3. Szvidler, Zvjagincev és Rublevszkij 1,5 pont
4-9. Motylev, Morozevics, Jakovenko, Drejev, Tomasevszkij és Kramnyik 1
10-12. Barekev, Halifman és Volkov 0,5

A 3. forduló párostása:
Jakovenko - Morozevics
Halifman - Barejev
Motylev - Kramnyik
Rublevszkij, Sergei - Drejev
Tomasevszkij - Szvidler
Volkov - Zvjagincev