Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) nyolc évre eltiltotta Mariano Puertát, a francia nyílt teniszbajnokság argentin döntősét, aki a párizsi viadalon akadt fenn egy doppingvizsgálaton.

A dél-amerikai játékos szervezetében etilefrint mutatott ki az ellenőrzés, és nyolcéves eltiltása, amely gyakorlatilag életre szóló büntetést jelent, 2005 június 5-én kezdődött.

A teniszezőnek a Roland Garros döntőjén, és az azt követően elért valamennyi eredményét törlik, továbbá vissza kell fizetnie a pénzdíjait, azaz összesen 722 ezer eurót (mintegy 184 millió forintot). Az ítélet kihirdetésétől három hét áll rendelkezésére, hogy fellebbezzen.

A bíróság ugyanakkor hozzátette, hogy a tiltott szer - amely valószínűleg a Puerta felesége által magas vérnyomásra szedett effortilból származik - kis mennyisége miatt nem befolyásolhatta a játékos teljesítményét. Ezért tekintettek el az életre szóló büntetéstől.

"Olyan sportolóról van szó, aki két éven belül kétszer akadt fenn a szűrésen, és nyilván azt hiszi, hogy rá nem vonatkoznak az előírások" - üdvözölte az ITF-határozatot Richard Pound, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke.

Enrique Morea, az Argentin Tenisz Szövetség vezetője más véleményen van: "Rettenetes ez a hír, hiszen Mariano egy nagyon kedves fickó. Ezzel tönkretették a karrierjét."

A 27 éves játékos - aki jelenleg a világranglista 13. helyén áll - 2003 februárjában már lebukott tiltott szer használata miatt, akkor klenbuterol használata miatt kilenchónapos eltiltást kapott, s csak tavaly júliusban tért vissza a pályára.

A L'Équipe című tekintélyes francia sportnapilap már október elején megszellőztette, hogy Puerta volt az, akinek pozitív eredményt hozott a doppingtesztje az idei nyílt teniszbajnokságon. A játékos akkor határozottan cáfolta, hogy tiltott szert használt volna, és pert fontolgatott.

Az elmúlt öt évben Puerta mellett további három argentin teniszező kapott hosszabb-rövidebb eltiltást tiltott teljesítményfokozók használata miatt: Juan Ignacio Chela (2000), Guillermo Coria (2001) és a jelenleg is büntetését töltő Guillermo Canas (2005). Martin Rodriguez 2003-ban pozitív koffeinteszt miatt figyelmeztetésben részesült.