Társoldalunk:

Sakk 2005

2005.12.22. 22:25

Sport 2005 - mindet megnézem!

Negyedszer szervezték meg Moszkvában az Aeroflot nyílt versenyét. A főcsoportban 102-en csatáztak, köztük két magyar nagymester, Berkes Ferenc és Gyimesi Zoltán. A meglepetésekben bővelkedő verseny végül ötös holtversennyel ért véget, és az izraeli Emil Szutovszkij volt a legboldogabb, hiszen a jelentős pénzdíj mellett még a dortmundi szuperversenyre szóló meghívást is kiharcolta. Berkes nem tudta megismételni előző évi jó játékát, végül 5 pontot teljesített a 9 partiból, Gyimesi 4 ponttal zárta szereplését.

Linaresben február 23-án indultak a sakkórák, a szervezők a megszokott biztos extrahonorárium helyett inkább a díjalapot növelték meg, 100 ezer euró lett például az első helyezett jutalma. A hét résztvevős, kétfordulós viadal ezúttal 20-as kategóriájú, 2743-as Élő-átlagú volt. Lékó Péter az első fordulóban Garri Kaszparovval csapott össze, s remizett az orosz exvilágbajnokkal. A reményteljes kezdés nem párosult jó folytatással, Péter játékából hiányzott a tűz, a frissesség, sorban remizte a partikat.

Az első félidő után Kaszparov félpontos előnnyel vezetett Anand és Topalov előtt. Kaszparovnak a 12. forduló után már másfél pont volt az előnye, de váratlanul tétje lett az utolsó fordulóbeli Topalov-Kaszparov partinak, győzelemmel a bolgár befoghatta az orosz sakkfenomént. Döbbenettel néztük a játszmát, Kaszparov kikerülte az örökös sakkot, majd a gyalogvégjátékban mindketten hibáztak, de Garri utoljára vétett fatális bakit, és ennek eredményeként elvesztette a játszmát. Sötéttel elért jobb eredménye miatt elsőként hirdették ki.

Március 10-én megtartott sajtótájékoztatón sokkolta a sakkvilágot, bejelentette visszavonulását a profi sakkozástól. Garri Kaszparov tizenöt évig volt világbajnok, húsz évig világranglista-vezető, tizenhárom szuperverseny győztese, minden idők legsikeresebb sakkozója 41 éves korában elbúcsúzott az aktív játéktól. Megszámlálhatatlan tornagyőzelmével, csodálatos partijaival, a sakkozás vezérkarával vívott állandó küzdelmével sakktörténelmet írt.

A szuperverseny végeredménye:
1.  Garri Kaszparov (orosz, 2804) 8 pont
2. Veszelin Topalov  (bolgár, 2757) 8
3. Viswanathan Anand (indiai, 2786) 6,5
4. Lékó Péter (magyar, 2749) 6
5. Michael Adams (angol, 2741) 5,5
6-7. Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2686) és Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2678) 4

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK