Társoldalunk:

Sakk 2005

2005.12.22. 22:25

Sport 2005 - mindet megnézem!

Hihetetlen érdeklődés előzte meg a San Luis-i nyolcfős világbajnoki döntőt, a sakktörténelem során másodszor döntötte el körmérkőzés a cím sorsát. A résztvevő nagymesterek a rajt előtt ugyanazokra a kérdésekre válaszoltak, vagy éppen passzolták el a témát. Egybehangzó volt a vélemény: igazságos a lebonyolítás, nagy küzdelmet vártak, Anand, Topalov és Lékó szerepelt az esélyesek listáján. A rajt előtt Kaszparov is megszólalt, s ő is ezt a hármast jelölte meg favoritként.

Polgár Judit és Lékó Péter is optimistán nyilatkozott elutazása előtt. Szeptember 28-án elindultak a sakkórák, a honi sakkrajongók a Magyar Sakkszövetség honlapján élőben, Almási Zoltán és Varga Zoltán nagymesterek kommentárjaival élvezhették a küzdelmeket. Péter és Judit a két legnagyobb esélyessel, Veszelin Topalovval és Viswanathan Ananddal mérkőzött meg. Hidegzuhany volt a kezdés, Lékó szinte fonalas nyerést hagyott ki Veszelin Topalov ellen, s az idő szorításában még el is vesztette a játszmát. A szerencsés nyerés a bolgár nagymesternek szárnyakat adott, míg Péter nehezen birkózott meg a csalódással. Judit is bizonytalan volt, óvatosabb kezdés helyett kockáztatott, s az indiai exvilágbajnok a felkínált lehetőséget kihasználta. Két remi sakkozóink második fordulóban elért eredménye, majd a harmadik játéknap Judit káprázatos győzelméről szólt. Fájdalmasan fiatalon elhunyt nemzetközi mesterünk, Perényi Béla tisztáldozatos változatával szemben az üzbég FIDE világbajnok, Rusztam Kaszimdzsnov tehetetlen volt. Lékó elszenvedte második vereségét, majd a negyedik fordulóban a magyar derbit megnyerte.

A honi sakkrajongók nagymestereink balsikerű rajtja miatt búslakodtak, San Luisban a bolgár Topalov sorban nyerte a játszmákat. Az első félidőben Anand elleni remijétől eltekintve hat partijából került ki  győztesként, 3177-es, szédületes performance teljesítménnyel, kétpontos előnnyel vezette a mezőnyt, bámulatos rajtja bénítóan hatott  a riválisok játékára. A második körben Topalov visszavette a tempót, nem akart rekordot dönteni, csak elhódítani a világbajnoki címet. Riválisai is belátták, hogy a nagyszerű formában sakkozó bolgárral nem vehetik fel a versenyt, gondoltak a jövőre is, a 2-4. helyezettek a következő ciklusban előselejtezők nélkül már a döntő résztvevői.

Lékó sorsát a kilencedik forduló pecsételte meg, amikor remekül megjátszott partiját időzavarban vesztésre rontotta Morozevics ellen. A sakkvilág már a 13. forduló után új világbajnokot ünnepelhetett, Topalov célba ért. Az új király ifjú szekundánsát, a 19 éves bolgár bajnokot, Ivan Cseparinovot dicsérte, aki "donorként" friss ötletekkel járult hozzá sikeréhez. Kaszparov nagy elismeréssel nyilatkozott Topalov eredményéről, úgy ítélte meg, hogy végre ismét igazi világbajnoka van a sakkozásnak. Hiába nyert Lékó az utolsó fordulóban, Judithoz hasonlóan világbajnok-jelölti páros mérkőzéseken kell kiharcolnia a világbajnoki döntőn való részvételét.

A világbajnoki döntő végeredménye:
Világbajnok: Veszelin Topalov (bolgár, 2788) 10 pont
2. Viswanathan Anand (indiai, 2788) 8,5
3. Peter Szvidler (orosz, 2738) 8,5
4. Alekszandr Morozevics (orosz, 2707) 7
5. Lékó Péter (magyar, 2763) 6,5
6. Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2670) 5,5
7. Michael Adams (angol, 2719) 5,5
8. Polgár Judit (magyar, 2735) 4,5

A világbajnoki döntőt még a július 1-től érvényes pontszámok alapján rendezték meg, október 1-jén azonban már napvilágot látott az új ranglista. A sorrend keveset változott, Lékó Péter gyengébb dortmundi eredménye ellenére is megtartotta negyedik helyét, Peter Szvidler és Vlagyimir Kramnyik helyet cserélt.

A top 10 listája: Kaszparov 2812 , Anand 2788 , Topalov 2782, 4. Lékó Péter 2751, Ivancsuk 2743, Szvidler 2740,  Kramnyik 2739, Polgár Judit 2735,  Bacrot 2725,  Aronyian 2724  pont.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK