Társoldalunk:

Sakk 2005

2005.12.22. 22:25

Sport 2005 - mindet megnézem!

Sorozatban negyedszer nyerte meg a sakkcsapat-bajnokságot a zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp együttese. Április 24-én a Tulip Inn Millenium Hotel nagytermében rendezték meg a bajnokság első osztályának utolsó fordulóját.

A zalaegerszegiek már szinte bajnokként ültek sakkasztalhoz, Portisch Lajos vezetésével rendkívül motiváltan játszottak, és 8,5-3,5-ös győzelmüknek köszönhetően 12,5 pontos előnnyel hódították el a bajnoki címet.  Az ASE Paks végül ezüstérmesként zárt, a Nagykanizsai Tungsram a megyei riválistól elszenvedett nagyarányú vereségüknek köszönhetőn csak harmadik lett.

Az 1978-as Buenos Aires-i aranyérmes válogatott tagja, Csom István sikeres pályafutásának elismeréseként Maróczy-díjat kapott.

A német Bundesligában csak a rájátszás döntötte el az első hely sorsát, nem kis meglepetésre a Werder Bremen győzött a jóval nevesebb játékosokat felvonultató Porz ellen. Az orosz Szuperligában megvédte bajnoki címét a Tomszk-400. Az orosz csapatbajnokságot is elérte az idők szele, neves idegenlégiósok részvétele tette még látványosabbá a 12 csapat, hattáblás küzdelmét.

Április közepén adták hírül, hogy a FIDE megváltoztatta világbajnoki rendszerét, és az argentínai San Luisban nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnoki döntőt rendeznek. Az oroszokhoz hasonlóan hazánkat is két kiválóság képviselheti, Lékó Péter és Polgár Judit. Sokáig azért még szkeptikusak voltunk, de végül létrejött a szupernagymesterek csúcstalálkozója.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK