Társoldalunk:

Sakk 2005

2005.12.22. 22:25

Sport 2005 - mindet megnézem!

Májusban a honi sakkrajongók kapkodhatták a fejüket, az internetes közvetítések segítségével a bőség zavarával küszködtek. Kazincbarcikán az 55. férfisakk-bajnokságot rendezték meg, Szegeden az 53. női bajnokság küzdelmeire került sor, Szófiából pedig hat résztvevős szuperverseny csatáit nézhették, ahol Polgár Judit is szerepelt. A szervezők hadat üzentek a megalkuvás nélküli döntetleneknek, így a remek díjazású viadalon tilos volt remizni kijátszatlan állásban. A hat világklasszis 20-as kategóriájú tornáján Polgár Judit is játszott, az első kört négy döntetlen mellett egy vereséggel zárta, Adams és Kramnyik vezetett 3-3 ponttal, a hazai pálya előnyét élvező Topalovnak Judithoz hasonlóan egy mínusza volt.

A második félidőt három eldőlt parti vezette be, Ponomarjov legyőzte Kramnyikot, Topalov zseniális partiban Anandra mért csapást, Judit az angol Adams ellen  nyert. Topalov elkezdett szárnyalni, Kramnyik hajója "süllyedni", hiszen hihetetlen sakkvakság után már a 20. lépés után feladásra kényszerült Ananddal szemben. A szófiai torna egyik leglátványosabb partijában remizett a 8. fordulóban Judit az éllovas Topalovval, akit többé nem lehetett megállítani, a második körben 4,5 pontot gyűjtött, s egypontos előnnyel végzett az élen. Polgár Judit holtversenyes harmadik helye felülmúlta az elvárást, Kramnyik utolsó helye pedig már a sokadik presztízsveszteség volt, ráadásul a klasszikus sakkozás világbajnoka a viadal rajtja előtt bejelentette, hogy nem indul San Luisban, de szívesen megmérkőzik a győztessel az egyesített világbajnoki címért.

A szófiai szuperverseny végeredménye: 1. Veszelin Topalov (bolgár, 2757), 6,5, 2. Viswanathan Anand (indiai, 2785) 5,5, 3-4. Polgár Judit (magyar, 2732) és Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2695) 5, 5-6. Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2753) és Michael Adams (angol, 2737) 4 pont.

Kazincbarcika és Szeged kiválóan rendezte meg a honi bajnokságokat. A férfi bajnokságon Gyimesi Zoltán a rajtnál, legnagyobb riválisa, Almási Zoltán a hajrában volt eredményesebb. Ők ketten kiemelkedtek a mezőnyből, holtversenyüket a Berger-Sonneborn értékelés döntötte el Gyimesi javára, Almásinak az ezüstérem jutott, meglepő módon ötvenszázalékos eredmény már elegendő volt a harmadik hely megszerzéséhez, Ruck Róbert mindezt kilenc döntetlennel érte el.

A férfi bajnokság végeredménye: 1. Gyimesi Zoltán 6, 2. Almási Zoltán 6, 3. Ruck Róbert  4,5, 4-6. Balogh Csaba, Berkes Ferenc és Erdős Viktor 4,5, 7-9. Varga Zoltán, Portisch Lajos és Horváth Ádám 4, 10. Cao Sang 3 pont.

Szegeden, a Móra Ferenc Múzeum dísztermében megrendezett női viadalon Lakos Nikoletta rajt-cél győzelmet aratott, s harmadszor nyert bajnokságot. A kétszeres olimpiai bajnoknő, Mádl Ildikó félpontos hátránnyal szorult a második helyre. A női sakkozás jövője szempontjából is fontos volt az utánpótlás legnagyobb tehetségeinek jó szereplése, Schneider Veronika harmadik helye, Rudolf Anna és Ignácz Mária nemzetközi mesteri normája.

A női bajnokság végeredménye: 1. Lakos Nikoletta 7, 2. Mádl Ildikó 6,5, 3. Schneider Veronika 6, 4. Gara Anita 5,5, 5-7. Rudolf Anna, Ignácz Mária és Gara Tícia 5, 8. Domány Zsófia 2,5, 9. Décsey Kata 1,5, 10. Albert Kornélia 1 pont.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK