Vágólapra másolva!
Moszkvában, a Központi Sakk-klubban zajló Szuperbajnokság negyedik fordulójában két játszma végződött döntéssel. Az előző napon késés miatt játék nélkül vesztő Alekszandr Morozevics szép nyerést ért el a FIDE exvilágbajnoka, Alekszandr Halifman ellen. Jevgenyij Barejev is feljött ötven százalékra. Vagyim Zvjagincev királyindiai védelme kibírta a nyomást, kettős fedezékben sikeresen védekezett Vlagyimir Kramnyikkal szemben. Óvatos remi született a két éllovas, Peter Szvildler és Szergej Rublevszkij partijában.

A viadal negyedik játéknapjára pontosan érkezett meg Alekszandr Morozevics. Az előző fordulóban elmondása szerint nemes egyszerűséggel elaludt, s lekéste a játszmát. Alighanem azonban jogos a felvetés, hogy Dmitrij Jakovenko mire megy a játék nélküli győzelemmel.

A sakktörténelemben már volt példa hasonló esetre, például fordulók kezdési időpontjának megváltoztatása miatt, de szuperversenyen ilyen bakira nem emlékszem. Morozevics riválisaival szemben jelentős hátrányba került.

A negyedik fordulóban hatásosan bizonyította, hogy a sakktábla mellett mindenkire életveszélyes. Spanyol megnyitásban nem láttunk még hasonló támadásvezetést. Alekszandr Halifman is alaposan meglepődött, minőségáldozattal próbálta leszerelni az akciót. A távoli szabadgyalogok ereje eldöntötte a pont sorsát.

Az ötven százalékosok táborát erősíti Jevgenyij Barejev is. A mezőny legidősebb résztvevője 39 évével, de fiatalos lendülettel aknázta ki az állás nyújtotta lehetőségeket. Kétszeri centrumrobbantással nyitotta a pozíciót, Szergej Volkov örökös sakk elérésére tett kísérletét pedig szépen megkontrázta. Vagyim Zvjagincev meglepőt húzott, a királyindiai védelmet választotta Vlagyimir Kramnyikkal szemben.

Világos állása sokat ígérőnek tűnt, de Zvjagincev - kettős fedezékben - sikerrel hárította a c vonalon betörő világos tisztek akcióját. Lépésismétléssel lett remi a két éllovas Peter Szvidler és Szergej Rublevszkij játszmája. Nagyon megszenvedett a döntetlenért Alekszej Drejev, gyaloghátrányos állását mentette meg Jakovenko ellen.

Alekszandr Motylev sokáig kezdeményezett Jevgenyij Tomasevszkijjel szemben, de a 18 éves nagymester hárította világos meg-megújuló támadási akcióit. Az eddig lejátszott 24 partiból 10 végződött döntéssel, Motylev négy remivel dicsekedhet.

A 4. forduló eredményei:
Barejev (2675) - Volkov (2614) 1 - 0 (Angol megnyitás, 35)
Drejev (2694) - Jakovenko (2644) döntetlen (Szláv védelem, 81)
Kramnyik (2739) - Zvjagincev (2659) döntetlen (Királyindiai védelem, 39)
Morozevics (2707) - Halifman (2653) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 54)
Motylev (2632) - Tomasevszkij (2564) döntetlen (Spanyol megnyitás, 47)
Szvidler (2740) - Rublevszkij (2652) döntetlen (Szicíliai védelem, 20)

A bajnokság állása:
1-3. Szvidler, Rublevszkij és Zvjagincev 3 pont
4. Jakovenko 2,5
5-8. Motylev, Morozevics, Kramnyik és Barejev 2
9-10. Drejev és Tomasevszkij 1,5
11. Halifman 1
12. Volkov 0,5

Az 5. forduló párosítása:
Jakovenko - Szidler
Halifman - Drejev
Rublevkij - Motylev
Tomasevszkij - Kramnyik
Volkov - Morozevics
Zvjagincev - Barejev