Vágólapra másolva!
Martina Hingis visszatérése és három mérkőzésen át tartó menetelése tette emlékezetessé a 2006-os női tenisz szezon nyitó hetét. Az ausztráliai Gold Coaston nem sok hiányzott az igazi szenzációhoz, ahhoz, hogy arról vitatkozzunk, Hingis ilyen kivételes klasszis, vagy a női profi tenisz ennyire gyenge.

A kassai születésű svájci megnyert mérkőzései, majd botlása az elődöntőben arra enged következtetni, hogy a korábbi világelső nem felejtett el teniszezni, és komolyan gondolja a visszatérést, de az elmúlt három évben azért fejlődött a mezőny, emelkedett a színvonal, sok a tehetséges fiatal.

"Ha azonnal értékelnem kell, akkor csak azt mondhatom, hogy nagyon örülök. Amit ezen a héten elértem, nem hiszem, hogy bárki is várta volna tőlem. Ez egy nagyszerű indulás" - lelkendezett Hingis, aki már Sydneyben van, ahol a 600.000 dolláros Grand Prix első fordulójában a belga Henin-Hardenne lesz az ellenfele.

A Gold Coast-i tornán a februárban 19 éves Lucie Safarova az első kiemelt Schnyder és a harmadiknak rangsorolt Szafina után a döntőben azt az olasz Pennettát verte, aki megállította Hingist. A tavaly ilyenkor még csak a 185. helyen jegyzett lány hétfőtől már a 35. a ranglistán. Hingis egyébként hiába csinált ezen a héten 85 világranglista pontot, a ranglistára még nem kerül fel, ahhoz minimum három verseny kell.

Sydneyben parádés mezőny jött össze. Az indulók között van Clijsters (1.), Mauresmo (2.), Henin (5.), Petrova (4.), és Kunetsova (6.) is. A győztes 95.500 dollárral lesz gazdagabb az Australian Open előtt.

Ami a magyarokat illet: Czink Melinda a Gold Coast-i selejtező első fordulós vereség után a második héten tavalyi legnagyobb sikerének a helyszínére tért vissza. Canberrában ezúttal a főtábláról rajtol ( ő volt az utolsó, aki alanyi jogon felfért) és az első fordulóban az olasz Serra Zanetti vár rá.

Nem lesz könnyű megvédenie a 2005-ös finalista helyért kapott pontokat. Gubacsi Zsófi Hobarton próbált túljutni a selejtezőn, de az első kiemelt spanyol Parrát kapta bemutatkozásként, és búcsú lett a vége (6:7, 1:6). A párosban még javíthat, bár ott is az első kiemeltet kapták orosz partnerével, ráadásul Gubacsi inkább az Australian Open selejtezőjére koncentrál. Nagy Kyra Sydneyben selejtezhetett, de Szávay Ágneshez hasonlóan ő sem bírt az amerikai Harkleroaddal (3:6, 6:4, 4:6). Szávay a melbourne-i Grand Slam selejtező előtt már nem indul versenyen.

WTA-torna, Gold Coast (175 ezer dollár), döntő:
Safarova (cseh) - Pennetta (olasz, 4.) 6:3, 6:4

páros döntő:
Szafina, Shaughnessy (orosz, amerikai, 2.) - Black, Stubbs (zimbabwei, ausztrál, 1.) 6:2 6:3

WTA-torna, Auckland (145 ezer dollár), döntő:
Bartoli (francia, 6.) - Zvonarjova (orosz, 8.) 6:2 6:2

páros döntő:
Lihovceva, Zvonarjova (orosz, 1.) - Loit, Strycova (francia, cseh, 4.) 6:3 6:4

ATP-torna, Adelaide (419 ezer dollár), elődöntő:
Serra (francia) - Hrbaty (szlovák, 2.) 6:3, 6:3
Malisse (belga) - Berdych (cseh, 6.) 6:4, 6:0

ATP-torna, Doha (1 millió dollár), döntő:
Federer (svájci, 1.) - Monfils (francia, 7.) 6:3, 7:6 (7-5)

ATP-torna, Madras (380 ezer dollár), elődöntő:
Moyá (spanyol, 3.) - Stepanek (cseh, 2.) 6:4, 6:7 (5-7), 7:6 (7-3)
Ljubicic (horvát, 1.) - Vliegen (belga) 3:1-nél eső miatt félbeszakadt

Siklós Erik