Vágólapra másolva!
Vívásban az új esztendő beköszöntével hagyományosan a versenyszezon is beindul, s ez idén sincs másképpen. Mi több, január 20-21-én a világ legjobb párbajtőrözőnői lépnek pástra Budapesten, a Westend Világkupán. A Magyar Vívó Szövetség megújult szakmai vezetéssel, három új szakági szövetségi kapitánnyal - Kulcsár Győző (párbajtőr), Nébald György (kard), Bernát Zoltán (tőr) - kezdte el a munkát, Kovács Tamás technikai igazgatóval főleg ennek apropóján beszélgettünk.

- Milyen hozadéka lehet az új szakmai vezetés munkájának?
- Meggyőződésem, hogy ebben a felállásban a szakma sokkal hatékonyabban tud működni, erre az új kapitányok személye eleve biztosíték, ugyanakkor kontrollként mögöttük ott vannak a szakági bizottságok is.

- A kapitányoknak milyen új kihívásokkal kell szembenézniük?
- Mindenekelőtt azzal, hogy nem csak a felnőttek tartoznak hozzájuk, hanem a saját területükön az utánpótláskorúak, a juniorok és a kadettek munkáját is felügyelik. Újdonság még, hogy a szakmához tartozó gazdálkodásban is szabad kezet kapnak, aminek a külföldi utazások megtervezésében van jelentősége. Az elmúlt négy év eredményességi mutatói alapján a legnagyobb pénzkeret fölött a párbajtőrözők rendelkeznek, utánuk a kardozók következnek, így a sor végére értelemszerűen a tőrözők kerültek. S ez a differenciálás is újdonság a Magyar Vívó Szövetség életében.

- Konkrétan mennyit kapnak az egyes szakágak?
- Egyelőre csak az elveket illetően született döntés, mert a költségvetésünk még nem állt össze.

- Az év elején kik utaznak először külföldi versenyekre?
- A jövő hét végén a férfi kardozók Isztambulba mennek, egy héttel később pedig a férfi párbajtőrözők Kuvaitba. Női párbajtőrözőinknek viszont itthon kell helytállniuk, mert január 20-21-én Budapesten indul a versenyszezon, a Westend Világkupával.

- Az év egészét tekintve mi a fő feladat?
- Szeptember végén, október elején Torinóban rendezik a felnőtt világbajnokságot, az Eb-re pedig július elején a törökországi Izmirben kerül sor. S az Eb-nek most külön jelentőséget ad az, hogy az itt elért eredmények most először beszámítanak a világranglistába, mégpedig dupla szorzóval.

- Tavaly a vb-n egy ezüstérmet és két bronzot, az Eb-n két ezüstöt és egy bronzot nyertünk, vagyis arany nélkül maradtunk, ami meglehetősen kellemetlenül érintette a sportágat. Ebben az évben mire számíthatunk?
- Természetesen szeretnénk, hogy idén felállhassunk a dobogó tetejére is, de sajnos jelenleg nincs egyértelmű aranyesélyesünk. Az elmúlt évek eredményei mindenesetre azt mutatják, hogy a világversenyeken Nemcsik Zsolt és Mohamed Aida stabilan ott van a legjobbak között, négy esetből háromszor bejutnak a nyolcas döntőbe. Nagy Tímea szülés után tért vissza, de mégiscsak olimpiai bajnoki címvédő, férfi párbajtőrözőink bármire képesek, s női párbajtőr-, valamint női tőrcsapatunk szintén sokra viheti. S én bízom benne, hogy a fiatalok beépülésével férfi kardcsapatunk is magára talál.

- A tavalyi zalaegerszegi Eb után a közeljövőben pályázunk-e újabb világverseny rendezésére?
- A 2009-es vagy 2010-es felnőtt vb-re vélhetően kandidálunk, erre idén szeptemberig kell jelentkeznünk. Legutóbb egyébként 1991-ben rendeztünk vb-t, ami igazán emlékezetesre sikeredett, hiszen a hajdani Budapest Sportcsarnokban kilenc érmet, közte három aranyat nyertünk. S ha 2009-ben vagy 2010-ben újra házigazda lehetnénk, addigra a fiataljaink is beérnének, és remélhetnénk, hogy megint egy csodálatos világversenynek adhatunk otthont.

Fábik Tibor