Vágólapra másolva!
Venus bukása után Serena Williams csak botladozott az Australian Open első napján, míg a Sydneyben győztes Henin-Hardenne sima győzelemmel rajtolt. A férfiaknál nincs már versenyben Carlos Moyá és Tim Henman, de ma már ez nem számít akkora meglepetésnek.

Siklós Erik helyszíni tudósítása Melbourne-ből

Az elmúlt években a férfiaknál könyvelhettünk el több váratlan eredményt a Grand Slam-tornák első fordulóiban. Az Australian Openen ugyan még csak a nyitó napon vagyunk túl, de talán nem korai észrevenni, hogy ma már a nőknél is bármi megtörténhet a verseny elején - nincs már akkora különbség a legjobbak és az üldözők között, hogy egy gyengébb forma beleférjen.

Az argentin David Nalbandian az első hivatalos mérkőzését játszotta szenzációs novemberi gőzelme óta, ám egyelőre nem tudott tartalékolni a folytatásra. A tavalyi szezon utolsó ATP mérkőzésén, Sanghajban, a Mester-kupa döntőjében 6:7, 6:7, 6:2, 6:1, 7:6-ra nyert Roger Federer ellen, megszakítva a svájci több mint bámulatos sorozatát. A múlt héten pályára lépett ugyan Kooyongban, de az csak egy bemutató torna volt, és gyomorvírus miatt vissza is lépett. Ausztráliában amúgy jól ment neki az elmúlt években, sorozatban három negyeddöntőt játszott Melbourne-ben. Tavaly Hewitt állította meg a nyolc között, egy emlékezetes mérkőzésen 10:8-ra verve az argentint. A mostani nyitány meglehetősen nehézkesre sikerült Nalbandiannak, 3 óra 31 perces csatában gyűrte le a selejtezőből érkezett thaiföldi Danai Udomchoket.

"Tudom, hogy hosszabb volt a vártnál, de csak a győzelem számít. Örülök, hogy a végén egyre jobban ment a játék. Fizikálisan még nem vagyok százszázalékos, a harmadik játszma közepén teljesen elhagyott az erőm" - vallotta be. "A Mester-kupán aratott győzelem jót tett az önbizalmamnak, de egy Grand Slamet megnyerni így sem könnyű. Mégis hiszem, hogy meg tudom csinálni. Ha jól játszom, bárkit le tudok győzni, nem számít, ki az ellenfél" - jelentette ki a córdobai.

A férfiaknál annyira biztosra veszi mindenki Federer végső sikerét, hogy az a többieket akár meg is nyugtathatja. A svájci mellett, a "mégis ki, ha nem ő?" kérdés boncolgatásakor legfeljebb öt nevet emlegetnek: Nalbandiánét, Roddickét, Hewittét, Blake-ét és Ljubicicét.

Federert nem zavarja az esélyesség. "Élvezem, hogy nem csak egyszerűen favoritnak számítok, de én vagyok az abszolút esélyes. Mindig jobban szerettem ezt a helyzetet, mint a kihívó poziciót. Mentálisan elég erős vagyok ahhoz, hogy ne okozzon problémát az esélyesség" - magyarázta. Egy korábbi világelső, Patrick Rafter szerint az egyetlen veszélyt az Australian Openen Federerre önmaga jelenti. "Nincs gyenge pont a játékában. Egyetlen teniszezőt ismertem az Open-érában, aki gondot jelentett volna neki, a legjobbját nyújtó Pete Samprast" - vélekedett az ausztrál.

A svájci hétfőn csak edzett, kedden kezd. Akik ma pályára léptek, a döntő előtt nem találkozhatnak vele. Talán ez is motiválta az említett "kihívókat", mert valamennyien vették az első akadályt. Kiesett viszont Carlos Moyá, a negyedik játszmát 5:1-ről elbukó Tim Henman és a kétszeres olimpiai bajnok Nicolas Massu.

Forrás: EPA
Henamt az orosz Turszunov állította meg



Jó hír, hogy Szávay Ági párosban felfért a főtáblára. A Hopman-kupa-döntős, holland Michaella Krajicekkel az oldalán a 15. kiemelt Daniilidou, Medina Garrigues görög-spanyol duó ellen kezd. A másik magyar, Czink Melinda kedden mutatkozik be: a selejtezőt sikerrel teljesítő Meng Juan legyőzése azért is volna fontos, mert Czink nem tudta megvédeni tavalyi pontjait a múlt héten Canberrában, így a 99.-ről a 114.-re csúszott vissza a ranglistán. A folytatás mindenesetre semmiképp sem ígérkezik könnyűnek, hiszen a második fordulóban valószínűleg a belga sztár, Kim Clijsters következne.