Társoldalunk:

Huszár Erika szenzációt okozhat Torinóban

2006.01.18. 9:35

Négy évvel ezelőtt a Salt Lake City-i téli olimpián csupán egyetlen versenyzőnk végzett az első tíz között - a műkorcsolyázó Sebestyén Júlia nyolcadik lett -, így a rövid pályás gyorskorcsolyázó Huszár Erika magyar mércével könnyen szenzációt okozhat Torinóban. Az 500 méteres távon ugyanis a világranglista nyolcadik helyezettjeként szerezte meg az olimpiai kvótát.

Rövid pályás gyorskorcsolyázóink már a kvalifikációs Világkupa-versenyken elért eredményeikkel kitettek magukért, hiszen ezek alapján a nőknél 500, 1000 és 1500 méteren is két indulónk lehet februárban, Torinóban, a férfiaknál 1500 méteren egy, 500-on és 1000-en kettő. Az olimpia 110 fős short-track mezőnyében négy magyar lesz; a szakvezetés döntése értelmében Darázs Péter, Knoch Viktor, Huszár Erika és Darázs Rózsa. S nagyon kevésen múlt, hogy a női váltónk nem állhat rajthoz a mindössze nyolc csapatot felvonultató ötkarikás mezőnyben, ugyanis a kvalifikációs sorrendben a kilencedik helyen zárt.

A legjobb eredménnyel kétségkívül a 22 éves Huszár Erika rendelkezik, aki a női összetett Világkupában a hatodik helyen zárt, 500 méteren pedig a nyolcadik helyet szerezte meg. S kedden természetesen ő is elutazott a lengyelországi Krynicába, ahol mintegy olimpiai főpróbát tartatnak a 2006. évi Európa-bajnokságon.

- Mit szól ahhoz, hogy szinte már itt van az olimpia, de a hét végén még egy Eb-t is rendeznek, és ott is helyt kell állnia? - kérdeztük még az elutazás előtt Huszár Erikát.
- Abból a szempontból kétségkívül jól jön az Európa-bajnokság, hogy kicsit megmozgat bennünket, és gyakorolhatjuk a versenyszituációkat, ám ami engem illet, eléggé fáradt vagyok, s csak remélhetem, hogy a hét végére kipihenem magam.

- Nagyon kemény edzések közepette vannak?
- Igen, ráadásul a lányok az év elején elutaztak a junior vb-re, nekem pedig itthon a fiúkkal kellett edzenem. S a felkészülés egyébként is arra épült, hogy az olimpián hozzuk a csúcsformánkat. De ezzel persze a többi versenyző ugyanígy van, aki indul Torinóban is.

- Akkor megeshet, hogy olyanok nyerik az Eb-t, akik az olimpiai kvótát meg sem szerezték?
- Ez bizony könnyen előfordulhat.

- Az Eb helyszíne ismerős lesz a számára?
- Igen, már voltam edzőtáborban ebben a lengyel-szlovák határ közeli településen, de nem a legjobbak az élményeim. Tudniilik az egyik edzésen az előttem haladó lány megbotlott, és estében a korcsolyája pengéje éppen elvágta a térdemet. S nekem abban a pillanatban véget is ért az edzőtábor.

- A világranglistán, 500 méteren az igen előkelő nyolcadik helyen áll. Számolhatunk úgy, hogy az olimpián is ott lehet az első tízben?
- Annyit mondhatok, nekem is az a célom, hogy az egyik távon bekerüljek az első tízbe.

- Melyik a másik táv, amelyikben még ad esélyt magának?
- Szerintem 1000 méteren sem rosszak a kilátásaim. Igaz, hogy ötszázon állok előrébb a világranglistán, és a bormiói Világkupán ezen a távon a hetedik helyen végeztem, de Hágában az 1000 ment jobban, ott azon kilencedik lettem, az ötszáz viszont nem jött össze. Az biztos, hogy az olimpián rengeteg múlik majd a sorsoláson, és persze a jég is csúszik, szóval a mi sportágunkban, ahol könnyen eleshet az ember, igazából nem nagyon lehet esélylatolgatásokba bocsátkozni

az Eb-csapat
férfiak: Darázs Péter, Knoch Viktor, Galambos Gábor, Tutrai Tamás, Tamus Márton
nők: Huszár Erika, Darázs Rózsa, Heidum Bernadett, Lajtos Szandra, Nagy Mariann.

Fábik Tibor

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK