Vágólapra másolva!
A Corus 2006 szuperverseny hatodik fordulójában az éllovas indiai Viswanathan Anand sötéttel kikapott a sereghajtó amerikai Gata Kamskytól. Az angol Michael Adams világossal nyert az ukrán Vaszilij Ivancsuk ellen. Lékó Péter ismét csak remizett, a sötét bábukat vezette a holland Ivan Szokolovval szemben. Nagy csatában pontosztozkodással ért véget a holland Szergej Tivjakov és a bolgár Veszelin Topalov játszmája, így a bolgár világelső ismét holtversenyben az élre került.

A hollandiai Wijk aan Zee-ben zajló torna hatodik fordulójában két játszma végződött döntéssel, de mindkettőt meglepetésként értékelhetjük. Viswanathan Anand a viadal ötödik játéknapján visszavágott Lékó Péternek a tavalyi vereségéért, de az érthető öröm után hidegzuhanyként érhette a sereghajtó Gata Kamskytól elszenvedett veresége.

Kamsky 1996-ban Anatolij Karpov ellen a FIDE világbajnoki címéért párosmérkőzést vívott, az elvesztett meccs után hátat fordított a sakkozásnak, s Hanti-Manszijszkban, a Világkupán tért vissza igazán a sakkarénába. Kilencedik helyével világbajnok-jelölt lett. Anand ismét az elfogadott vezércselt választotta, amelyben a negyedik fordulóban oly gyorsan remizett Ivan Szokolovval.

Ezúttal a 3.e4-gyes változatot láttuk, és az indiai exvilágbajnok nem állt feladata magaslatán, a vezércserével úgy érezte, hogy a különböző színű futók mellett döntetlenre menti a játszmát, de nagyot kellett csalódnia, a 47. d6! bombaerős húzás megpecsételte sorsát.

Másodszor volt kénytelen kapitulálni Vaszilij Ivancsuk. Az ukrán olimpiai bajnokcsapat éltáblásának a szicíliai védelemben Michael Adams meglepetést tálalt fel, és Ivancsuk bizonytalanul érezte magát a szokatlan állásban. Az angol sakkozó pedig ismételten bizonyította, hogy bárkire életveszélyes, a bolgár világbajnok elleni győzelme után ismét értékes skalpot gyűjtött be.

Öt parti döntetlennel zárult, s bánatunkra Lékó Péter ismét csak remizett. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egyáltalán nem könnyű Szokolov ellen nyerésre játszani, s helyzetét az is nehezítette, hogy meg kellett birkóznia tegnapi vereségének lélektani hatásával is. A holland Szergej Tivjakov és a világbajnok Veszelin Topalov játszmája két királyig tartott, kimerítették az összes lehetőséget.

A francia Etienne Bacrot és az örmény Levon Aronyian a Világkupán az elődöntőben mérkőzött meg egymással. Bacrot a viadal egyik legnagyobb bakijaként döntetlen állásban adta fel a második partit, s ezzel elvesztette a párharcot. Most mindketten békés húrokat pengettek. Jól tartja magát a junior világbajnok, Shakriyar Mamedgyarov, még mindig veretlen, igaz nyeretlen is a nagyok mezőnyében. Szergej Karjakin pontos védekezéssel döntetlent harcolt ki a holland Loek Van Welyvel szemben.

A 6. forduló eredményei:
Szokolov (holland, 2689) - Lékó Péter (2740) döntetlen (Vezérindiai védelem, 31)
Kamsky (amerikai, 2686) - Anand (indiai, 2792) 1 - 0 (Elfogadott vezércsel, 47)
Adams (angol, 2707) - Ivancsuk (ukrán, 2729) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 44)
Bacrot (francia, 2717) - Aronyian (örmény, 2752) döntetlen (Vezércsel, 29)
Van Wely (holland, 2647) - Karjakin (ukrán, 2660) döntetlen (Vezérindiai védelem, 80)
Mamedgyarov (azeri, 2709) - Gelfand (izraeli, 2723) döntetlen (Vezérindiai védelem, 35)
Tivjakov (holland, 2686) - Topalov (bolgár, 2801) döntetlen (Szicíliai védelem, 61)

A szuperverseny állása:
1-2. Anand és Topalov 4 pont
3-6. Adams, Gelfand, Ivancsuk és Karjakin 3,5
7- 8. Aronyian és Mamedgyarov 3
9-12. Lékó Péter, Szokolov, Tivjakov és Van Wely 2,5
13-14. Bacrot és Kamsky 2

A 7. forduló párosítása:
Topalov - Szokolov
Gelfand - Tivjakov
Karjakin - Mamedgyarov
Aronyian - Van Wely
Ivancsuk - Bacrot
Anand - Adams
Lékó - Kamsky