Vágólapra másolva!
A fehérorosz Max Minyij sem okozott gondot Roger Federernek, aki utolsóként biztosította a helyét a legjobb 16 között az Australian Openen. Szávayék egy nap haladékot kaptak.

Siklós Erik helyszíni tudósítása Melbourne-ből

A hőség miatti szünetek és a pénteki zápor ellenére szombat késő estére kialakult a nyolcaddöntő szereposztása. A férfiaknál három francia, két-két német, spanyol és argentin valamint egy-egy svájci, horvát, svéd, ciprusi, amerikai, szlovák és orosz küzdhet tovább. A nőknél öt orosz, két-két belga és svájci, valamint egy-egy amerikai, spanyol, szlovák, cseh, francia, ausztrál és olasz reménykedhet még a győzelemben. A férfiaknál az első tizenhat kiemelt közül kilencen, a nőknél tizenegyen maradtak állva. Mindezt röviden úgy foglalhatnánk össze, hogy átlagos. Az eddig kiesettek listáján csak négy meghatározó név szerepel: Lleyton Hewitt, Serena Williams, Venus Williams és Mary Pierce korai búcsúja okozott meglepetést.

A hazaiaknak gyakorlatilag semmi esélyük arra, hogy a jövő hétvégén hazai bajnokot ünnepeljenek, már az is szenzációszámba menne, ha kedden még versenyben lenne egyetlen ausztrál teniszező is: Samantha Stosur következő ellenfele hétfőn Martina Hingis lesz. A férfiaknál egy Nathan Healey nevű 25 éves melbourne-i volt a lelkes auszik utolsó reménysége. A világranglistán 240. fiatalember évközben a Challenger-versenyeken gyötrődik, és ott bizony nem lehet annyit keresni, amivel megalapozhatja a jövőjét. Számára gyakorlatilag létkérdés, hogy éljen a szabadkártya nyújtotta lehetőséggel, és minél több pénzt keressen. A harmadik fordulóval már 46.760 ausztrál dollárral gyarapodott, ami körülbelül a fele a szokásos éves pénzdíjának. Az ötödik kiemelt orosz Nyikoláj Davigyenko legyőzése újabb 30.000 dollárt ért volna, de nem csak ezért küzdött oroszlánként a Margaret Court Arénában. Megint kiderült, hogy a férfi teniszben nincs nagy különbség egy Challenger-szintű és egy top tízes játékos között - legalábbis a pályán. A meglepetés azért elmaradt, Davigyenko négy játszmában nyert.

Káprázatos formában teniszezik Roger Federer. Az első kiemelt svájci azt csinált az egyébként nem rossz teniszező Max Mirnyijjel, amit akart. Szenzációs megoldásokkal szórakoztatta a publikumot, amely hálásan tapsolt zseniális játéka láttán. Lehet, hogy lassan újra kell írni a teniszkönyveket, mert a jó Federer, tornász nyelven szólva, eredeti elemekkel operál és lepi meg a kollégákat. Három sima játszmában nyert, a német Tommy Haasnak nem lesz könnyű dolga hétfőn.

Nem példa nélküli, de szokatlan, hogy egy játékos kérése teljesül a program elkészítésekor. A sztároknak időnként lehetnek kívánságaik, de egy 17 éves holland lány óhaja nem nagyon szokta meghatni a rengeteg különböző szempont alapján dolgozó főbírót egy Grand Slamen. Már beszámoltunk róla, hogy Michaella Krajicek az első játszma elvesztése után napszúrás miatt kénytelen volt feladni a mai mérkőzését a centeren Amelie Mauresmo ellen. Az eredeti műsor szerint vasárnap újra pályára kellett volna lépnie a mi Szávay Áginkkal a női párosban. Azt kérte, ha lehet, minél később kezdődjön a meccs, ám holnapra nehéz lett volna olyan időpontot találni, amikor nem sül meg a pályán a tojás. Sportszerű döntés született: Szávayék meccsét hétfőre halasztották.

női egyes, harmadik forduló:
Schnyder (svájci 7.) - Nakamura (japán) 6:2, 6:3
Miszkina (orosz, 12.) - Arvidsson (svéd) 6:3, 6:1
Vaidisova (cseh, 16.) - Pennetta (olasz, 20.) 6:4, 6:2
Mauresmo (francia, 3.) - M. Krajicek (holland) 6:2, Krajicek feladta
Hingis (svájci) - Benesova (cseh) 6:4, 6:1
Stosur (ausztrál) - Bammer (osztrák) 7:5, 4:6, 6:3
Schiavone (olasz, 15.) - Sanchez Lorenzo (spanyol) 6:0, 6:0
Clijsters (belga, 2.) - Vinci (olasz) 6:1, 6:2

férfi egyes, harmadik forduló:
Federer (svájci, 1.) - Mirnyij (fehérorosz, 30.) 6:3, 6:4, 6:3
Haas (német) - Luczak (ausztrál) 4:6, 6:3, 6:4, 6:4
Hrbaty (szlovák, 12.) - Andrejev (orosz, 23.) 1:6, 6:4, 6:3
Davigyenko (orosz, 5.) - Healey (ausztrál) 6:2,5:7, 6:4, 7:5
Chela (argentin) - Vliegen (belga) 6:1, 6:4, 6:4
Kiefer (német, 21.) - Ferrero (spanyol, 15.) 6:3, 6:2, 5:7, 6:2
Mathieu (francia) - Horna (peru) 7:6(3), 7:6(7), 6:1
Grosjean (francia, 25.) - Coria (argentin, 6.) 6:2, 6:2, 3:6, 6:4