Vágólapra másolva!
A román Ana Branza nyerte meg a budapesti női párbajtőr Westend Világkupa-versenyt, amelyen egyetlen indulónk sem került be a nyolcas döntőbe. A legjobb tizenhatig is csak Laborc Izabella jutott el, aki a végelszámolásnál a 14. helyen zárt.

A párbajtőr szakágat január 1-től irányító Kulcsár Győző szövetségi kapitány az elmúlt hét végén a tatai edzőtáborban keményen megdolgoztatta a válogatottakat, akiknek a jelek szerint a néhány napos pihenő kevés volt a regenerálódásra. Kiskapusi Dóra bevallása szerint úgy érezte magát, mint akin átment egy úthenger, Révész Julianna és Hormay Adrien ugyancsak fáradtságról panaszkodott; de mind a hárman egyetértettek abban, hogy a sok munka hosszú távon bizonyosan kifizetődő lesz.

Most az év elején viszont tagadhatatlanul visszaütött. Ugyan a mezőny az idei budapesti Világkupában is rendkívül erős volt, hiszen 28 ország 167 párbajtőrözője indult, s a világranglista első tizenhat helyezettje közül tizenöt itt volt, ám így is kellemetlenül érintett bennünket, hogy tavalyi lipcsei vb-n ezüstérmes csapatunkból Tóth Hajnalka és Révész Julianna már a 64-es táblára sem került fel. Mint ahogy a másfél éves kihagyás után visszatérő kétszeres olimpiai bajnok Nagy Tímea számára is véget ért a verseny a pénteki selejtezővel.

Szombaton reggel a Tornacsarnokban hat állva maradt vívónőnk mérkőzhetett a 32 közé jutásért. S bár csak Hormay Adrien és Laborc Izabella vette sikerrel az akadályt, Szász Emesét, Kiskapusi Dórát, Diós Lindát és Bukóczki Biankát sem lehetett nagyon elmarasztalni, mert mindannyian klasszisversenyzőktől kaptak ki. Bukóczki történetesen a magyar színekben korábban csapatban négy vb-aranyat szerzett Király-Picot Hajnalkától, aki tavaly már franciaként lett világbajnok. (S emlékezetes, hogy Lipcsében a döntőben a franciák éppen a mieinket verték.)

Forrás: [origo]

Révész Julianna, Hormay Adrien, Laborc Izabella

A 32 között sajnos elbúcsúzott Hormay is, 15-11-re kapott ki az olasz Moellhausentől. Ami számára azért is fájó lehetett, mert az elmúlt két évben nyújtott teljesítménye alapján versenyben volt a névadó szponzor által alapított, s ezúttal átnyújtandó vándordíjért. "Ilyen az én formám, néhány éve is közel voltam az éppen akkor kiírt fődíjhoz, de arról is lemaradtam..." - jegyezte meg Hormay Adrien.

A mindössze 21 éves, s már eddig is várakozáson felül teljesítő Laborc Izabella részéről azonban futotta még egy bravúrra, 15-9-re verte a kínai Csung Vej-pinget. Az MTK versenyzője ezután a nyolcas döntőbe jutásért a román Ana Branzával vívhatott, s az asszó elején még vezetett is a 2002-es vb egyéni bronzérmese ellen, aki azonban 5-5 után elhúzott tőle 10-7-re, s végül 15-9-re győzött.

"Ez a vereség kicsit bosszant, mert amikor kellett volna, nem tudtam váltani a román lány ellen. Összességében persze így is maximálisan elégedett vagyok, és nagyon boldog, mert a felnőtt mezőnyben eddig még megközelítőleg sem szerepeltem ilyen jól Világkupa-versenyen. Most pedig már pénteken délelőtt is vívnom kellett egy a magyarok számára rendezett előselejtezőn, hogy egyáltalán elindulhassak a versenyen. Arra mindenképpen számítottam, hogy ez nem lesz gond, utána viszont mindig csak a következő asszómra igyekeztem koncentrálni" - mondta el a legjobb magyarként végül 14. helyen záró Laborc Izabella, aki - mint később kiderült - a verseny végső győztesétől kapott ki.

S a román Branza az immár a Nemzeti Sportcsarnokban rendezett nyolcas döntőben három ellenfelét - a német Duplitzert, az olasz Casciolit és végül a kanadai Mackayt - legyőzve nem csak a budapesti Világkupát nyerte meg, hanem a hároméves kiírás összesített eredményei alapján a fődíjat is elvitte.

eredmények
a 64 között:
Laborc Izabella - Wollinsky (német) 13-11
Hormay Adrien - Markovic (német) 13-12
Nisima (francia) - Szász Emese 15-13
Király-Picot (francia) - Bukóczki Bianka 15-2
Heidemann (német) - Kiskapusi Dóra 15-12
Flessel-Colovic (francia) - Diós Linda 15-8

a 32 között:
Laborc - Csung Vej-ping (kínai) 15-9
Moellhausen (olasz) - Hormay 15-11

a 16 között:
Branza (román) - Laborc 15-9

a 8 között:
Branza - Duplitzer (német) 15-13
Cascioli (olasz) - Semjakina (ukrán) 12-11
Mackay (kanadai) - Jermakova (orosz) 15-11
Flessel-Colovic - Király-Picot 15-12

az elődöntőben:
Branza - Cascioli 15-10
Mackay - Flessel-Colovic 15-14

a döntőben:
Branza - Mackay 15-10

Fábik Tibor