Vágólapra másolva!
A hollandiai Wijk aan Zee-ben, a Corus 2006 szuperverseny nyolcadik fordulójában Lékó Péter a sötét bábukat vezette az angol Michael Adams ellen, és lépésismétléssel a 24. lépésben remizett. Az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand rosszabb végjátékot nyert meg a formán kívül játszó francia Etienne Bacrottal szemben. A bolgár világbajnok Veszelin Topalov nem tudta érvényesíteni gyalogelőnyét, az izraeli Borisz Gelfand pontos védekezéssel kiharcolta a döntetlent. Feljött ötven százalékra a Világkupa-győztes örmény Levon Aronyian, a 16 éves Szergej Karjakin megszenvedett a fél pontért. Nem kis meglepetésre az ukrán nagymester a harmadik helyet birtokolja. A nagymesterversenyen Almási Zoltán ismét nyert és a vezető 15 éves Magnus Carlsen mögött egypontos hátránnyal holtversenyben a második. A pontvadászat a hétfői szabadnap után kedden folytatódik, Lékó-Bacrot és Almási-Navara összecsapásokat kísérhetünk figyelemmel.

Az esztendő első szuperversenyének nyolcadik fordulójában öt döntetlen mellett csak két játszma végződött döntéssel, mindkettőt sötéttel nyerték. Az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand a teljes pontnak örülhetett, a mutatott játékra azonban nem lehetett igazán büszke.

A francia Etienne Bacrot a vezérindiai védelmű partiban jobban állt, távolabbi szabadgyalogra tett szert, míg sötétnek a királyszárnyi gyalogszerkezete nem sok jóval kecsegtetett. Bacrot azonban nem talált jó tervet, egyre bizonytalanabbul játszott, az első időkontroll után többször is gyengét húzott, Anand kihasználta a váratlanul felcsillanó esélyt, a nyeréssel befogta a csak remiző Veszelin Topalovot. A világbajnok és az exvilágbajnok csatáját a 12. fordulóban látjuk majd, Topalov lesz a világos.

Az izraeli Borisz Gelfand az orosz huszárjátékot választotta a bolgár világbajnok elleni játszmájában, s Topalov ismét az 5. Hc3-as varit játszotta meg. Sötétnek nem okozott nehézséget a kiegyenlítés, majd Gelfand pontatlanul folytatta, s világos kis előnybe került. Topalov gyalogot is nyert, de a huszárvégjátékban Gelfand pontosan védekezett, s kiharcolta a pontosztozkodást. Meglepően könnyen gyűjtötte be a teljes pontot a Világkupa-győztes Levon Aronyian. A tornát jó játékkal kezdő junior világbajnok Shakriyar Mamedgyarov nem heverte ki az előző napi vereségét, világossal is vesztett.

Békés húrokat pengetett Michael Adams. A 2.c3-as változatot készítette elő Lékó Péter szicíliai védelme ellen, s csodákat sötéttel nem lehet tenni. Gyors remi lett a befejezés, lépésismétléses döntetlen. Kicsit kedvezőbb pozícióját nem tudta nyerésig fokozni Vaszilij Ivancsuk, ifjú honfitársa, a 16 éves Szergej Karjakin megszenvedett a fél pontért.

A 8. forduló eredményei:
Szokolov (holland, 2689) - Kamsky (amerikai, 2686) döntetlen (Szláv védelem, 23)
Adams (angol, 2707) - Lékó Péter (2740) döntetlen (Szicíliai védelem, 24)
Bacrot (francia, 2717) - Anand (indiai, 2792) 0 - 1 (Vezérindiai védelem, 62)
Van Wely (holland, 2647) - Ivancsuk (ukrán, 2729) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 46)
Mamedgyarov (azeri, 2709) - Aronyian (örmény, 2752) 0 - 1 (Vezérindiai védelem, 58)
Tivjakov (holland, 2660) - Karjakin (ukrán, 2660) döntetlen (Szicíliai védelem, 44)
Topalov (bolgár, 2801) - Gelfand (izraeli, 2723) döntetlen (Orosz védelem, 72)

A szuperverseny állása:
1-2. Anand és Topalov 5,5 pont
3. Karjakin 5
4-6. Adams, Gelfand és Ivancsuk 4,5
7-9. Lékó Péter, Aronyian és Van Wely 4
10. Tivjakov 3,5
11-12. Mamedgyarov és Szokolov 3
13-14. Bacrot és Kamsky 2,5

A keddi 9. forduló párosítása:
Gelfand - Szokolov
Karjakin - Topalov
Aronyian - Tivjakov
Ivancsuk - Mamedgyarov
Anand - Van Wely
Lékó - Bacrot
Kamsky - Adams