Vágólapra másolva!
Ki nyeri az idei Australian Opent? A kérdés egészen hétfő estig költőinek tűnt, mert tíz emberből kilenc gondolkodás nélkül rávágta: Roger Federer. A Tommy Haas elleni nyolcaddöntő nem csak remekül elszórakoztatta nézőit, de reményt adhat a még versenyben lévőknek, hogy a zseni is megfogható. A nőknél Martina Hingis csatlakozott utolsóként a negyeddöntősök mezőnyéhez, a négy közé kerülésért Kim Clijsters vár rá.

Siklós Erik helyszíni tudósítása Melbourne-ből

Az első két játszma után talán még Tommy Haas is úgy volt vele, jobb lenne minél előbb a zuhany alatt állni és gyorsan elfelejteni az egészet. A német nem játszott rosszul, ám ha a svájci mester beindul, még a legjobbak is úgy érezhetik, kár volt elkezdeni teniszezni. Federer parádézott, és úgy vezetett 6:4, 6:0-re, hogy Haas nem tudta, mit kellene másképp csinálnia.

Aztán nagyot változott a játék, Federer kihagyott egy-két bréklehetőséget, Haas pedig káprázatosan kezdett teniszezni, nem tudott hibázni. A meglepett Federer bizonytalankodott a hálónál, és az alapvonalról sem jöttek úgy az ütések, ahogy addig. A publikum tombolt, érezte, hogy valami különleges dráma részese. Haas a harmadik szettben a hatodik játékban, míg a negyedikben az elején, 1:1 után vette el a svájci adogatását, ami elégnek bizonyult a döntő szetthez.

Az ötödik játszmában 3:2-ig mindketten hozták az adogatásukat, amikor is Haas a vonalbíró szerint millimétereket tévedett. Federer innen már nem kegyelmezett, egy perc híján három óra alatt 6:4, 6:0, 3:6, 4:6, 6:2-re győzött, megkönnyebbülését egy hatalmas üvöltéssel kifejezésre juttatva a végén.

"Örömmel tölt el az, ahogy ma este játszottam. Az első két játszmában tökéletes teniszt produkáltam, aztán Haasnak ment nagyon jól. Ha a harmadik játszmában ki tudtam volna használni a bréklehetőségeimet, a meccs sokkal hamarabb véget ért volna. De boldog vagyok, hogy a végén úgy ment a játék, ahogy. Őszintén mondom, egy pillanatig nem voltam túl ideges. Soha nem álltam közel a vereséghez a mérkőzés folyamán. Ez az ötjátszmás győzelem igazán jót tett az önbizalmamnak" - nyilatkozta Roger Federer.

A hétfő este Melbourne-ben a svájciaké volt, hiszen Federer előtt Martina Hingis hódított. A három év kihagyás után visszatért egykori világelső az újrakezdése óta először lépett úgy pályára, hogy a közönség nagy részre nem neki szurkolt. Hingis tudta, mire számíthat, mert az ellenfele az utolsó még versenyben lévő ausztrál, a fiatal Samantha Stosur volt.

"Az első másfél játszmában nagyon jól játszottam, és 6:1; 5:3; 30:0-nál úgy voltam vele: még két pont és vége. De aztán időbe telt, míg sikerült befejeznem a meccset. Kicsit elfáradtam, hibáztam, ő pedig nagy küzdő lévén egyre bátrabb, támadóbb teniszt produkált. A végén nagyon örültem, hogy a rövidítésben 2:5-ről tudtam nyerni. Tisztában vagyok vele, hogy legközelebb Kim Clijsters ellen jobban kell teniszeznem, de most csak az számít, hogy bejutottam a legjobb nyolc közé" - magyarázta mosolyogva Martina Hingis.

női egyes, negyedik forduló:
Schnyder (svájci 7.) - Miszkina (orosz, 12.) 6:2, 6:1
Mauresmo (francia, 3.) - Vaidisova (cseh, 16.) 6:1, 6:1
Hingis (svájci) - Stosur (ausztrál) 6:1, 7:6(9)
Clijsters (belga, 2.) - Schiavone (olasz, 15.) 7:6(5), 6:4

férfi egyes, negyedik forduló:
Federer (svájci, 1.) - Haas (német) 6:4, 6:0, 3:6, 4:6, 6:2
Davigyenko (orosz, 5.) - Hrbaty (szlovák, 12.) 4:6, 4:6, 6:4, 6:2, 6:3
Kiefer (német, 21.) - Chela (argentin) 7:6(4), 6:3, 6:3
Grosjean (francia, 25.) - Mathieu (francia) 7:5, 6:2, 6:2

női páros, harmadik forduló:
Black, Stubbs (zimbabwei, ausztrál, 2.) - Krajicek, Szávay (holland, magyar) 6:4, 6:1