Vágólapra másolva!
A második kiemelt páros már megoldhatatlan feladatot jelentett Szávay Ágiéknak, a magyar, holland kettős 6:4, 6:1-es vereséggel búcsúzott Melbourne-től. Az egyéniben Amelie Mauresmo és Patty Schnyder is két nagyon sima játszmában nyerve jutott a negyeddöntőbe, de ott már csak az egyikőjük örülhet majd, a francia és a svájci egymás ellen mérkőzik legközelebb. Kim Clijsters nehéz meccsen hangolt a várhatóan Martina Hingis elleni rangadóra. A férfiaknál az elnyűhetetlen Dominik Hrbaty sorozatban a negyedik ötjátszmás meccsét küzdötte végig, de az orosz Nyikoláj Davigyenko, 0:2-ről legyőzte a szlovákot. Könnyebb találkozón biztosította a helyét a legjobb nyolc között a német Nicolas Kiefer: az argentin Juan Ignacio Chelát verte három szettben és Sebastian Grosjean vár rá szerdán.

Siklós Erik helyszíni tudósítása Melbourne-ből

Normalizálódott az időjárás Melbourne-ben: a vasárnapi 43 fokhoz képest, hétfőn csak 26 fokot mértek, igaz csütörtökre újra negyvenet ígérnek a helyi meteorológusok, akik ritkán tévednek.

A hétvégén napszúrástól gyengélkedő Michaella Krajicek és Szávay Ági az esélytelen nyugalmával sétálhatott ki a Margaret Court Arénába. A háló másik oldalán két párosspecialista, a műfaj korábbi világelsője, a hatszoros Grand Slam-bajnok, harmincnégy éves Rennae Stubbs és a páros ranglistát már szintén vezető, négyszeres Grand Slam-győztes Cara Black állt.

Az első játszma egyszerre adott okot a bizakodásra és a kijózanodásra. A fiatalok a harmadik gémben hiába nyerték el Black adogatását, a következőben Szávay nem tudta hozni a sajátját. Kettős hiba és egy elrontott fonák segítette az ellenfelet az egyenlítésben.

A lányok játékán érezni lehetett a napszúrás okozta bizonytalanságot, de az igazsághoz tartozik, hogy a hálónál a sokkal rutinosabb zimbabwei, ausztrál kettős egy szinttel magasabban teniszezett, mint a fiatalok. A röpte-játékukkal nem tudtak mit kezdeni Ágiék és a tanácstalanság buta megoldásokat szült.

Visszatérően átemeléssel próbálkoztak a hálónál a labda útját falként elálló riválisok ellen, de ez nem működött. A röptében nem vették fel a versenyt a második kiemeltekkel, de küzdöttek becsülettel és azért ők is produkáltak parádés pontokat. Amikor 4:4-nél, Stubbs adogatásánál két bréklabdájuk is volt, megcsillant a remény. Sajnos nem sokáig lelkesedhettünk a lelátón. Az ausztrál vezetésével gyorsan eldőlt minden, a tini kettősből ezúttal hiányzott az erő és a hit is a fordításhoz. Szávayék 64 perc alatt kaptak ki 6:4, 6:1-re, de a magyar tenisz egyetlen igazi ígéretének van miből erőt merítenie a következő hetekben.

A női egyesben folytatódott a vasárnapi trend: izgalommentes, szinte már unalmas mérkőzéseken nyertek a favoritok. A cseh Nicole Vaidisova a legjobb tizenhatig nem hogy játszmát, de gémet is alig vesztett. A tizenhat éves prágai hétfőig a pályán kívül is helyt állt: az egyik nap egy pitonnal a nyakában fotózták a szőke tehetséget.

Talán az új ismeretség zavarta meg, vagy valami más, de 34 ki nem kényszerített hibával megajándékozva az egyre jobban, magabiztosabban teniszező Mauresmot, gyakorlatilag önmagát ütötte ki: 52 perc alatt 1:6, 1:6 lett. A 26 éves francia 1999-ben már játszott döntőt Melbourne-ben, de az első Grand Slam-győzelem azóta sem jött össze. A babaarcú Patty Schnyder tizedszer indult az Australian Openen és hetedik kiemeltként, a papírformának megfelelően jutott a negyeddöntőbe.

Az már más kérdés, hogy a 2004-es Roland Garros bajnok Miszkina, miért csak három játékra volt képes ellene. A női tenisz becsületét Kim Clijsters és Francesca Schiavone mentette meg. A belga és az olasz összecsapásából nem hiányzott mindaz, ami a másik két mérkőzésen még nyomokban sem volt felfedezhető: színvonalas, látványos, dinamikus tenisz, fordulatokkal, drámával. Az első játszmát záró rövidítésben a második kiemelt 2:5-ről öt pontot nyert sorozatban és ez döntőnek bizonyult, 7:6, 6:4-re győzött a nem kifejezetten nőies itáliai ellen.

Véget ért a "maratonman" nagy futása. Az Open Era 1968 óta íródó történetében a horvát Goran Ivanicnek a barcelonai olimpián sikerült a bravúr, de Grand Slamen még soha senki nem tudott sorozatban négy ötjátszmás mérkőzést nyerni. Dominik Hrbaty háromnál tartott az első hét után, és amikor az orosz Nyikoláj Davigyenko 4:6, 4:6-ról egyenlített ellene a centeren, a szlovák közel került a példátlan produkcióhoz.

A pozsonyi ma is abban a rózsaszínű ingében játszott, aminek a hátán két hatalmas szellőzőlyuk virít. A gyártó szerint forradalminak számít az újítás és Hrbaty úgy nyilatkozott, hogy a speciális szellőző rendszer sokat segített neki a kánikula elviselésében. Az elnyűhetetlen szlovák a szombati kánikulát végig teniszezte, utána szobakerékpáron edzett egy órát, majd este levezetésként lejátszott egy páros mérkőzést.

A társak tisztelik a megszállottságát, csak a felszerelésének a színe osztja meg a kollégákat. Néhányan a női öltözőbe akarták őt száműzni, mások a lányokon látnák szívesen a pólóját, de a lyukakkal elől. Lleyton Hewitt, amikor tavaly legyőzte őt, úgy fogalmazott, hogy nem kaphatott ki valakitől, aki ilyen színű pólóban teniszezik.

Visszatérve a mai csatához, a döntő szettben Davigyenko 5:2-re elhúzott, de Hrbatynak lett volna esélye visszabrékelnie. Az orosz 0:40-ről hozta a gémet, amikor a meccsért adogatott. Az újabb három és fél órás csata hajrájára azért valószínűleg elfáradt a szlovák.

női egyes, nyolcaddöntő:
Schnyder (svájci 7.) - Miszkina (orosz, 12.) 6:2, 6:1
Mauresmo (francia, 3.) - Vaidisova (cseh, 16.) 6:1, 6:1
Clijsters (belga, 2.) - Schiavone (olasz, 15.) 7:6 (7-5), 6:4

férfi egyes, nyolcaddöntő:
Davigyenko (orosz, 5.) - Hrbaty (szlovák, 12.) 4:6, 4:6, 6:4, 6:2, 6:3
Kiefer (német, 21.) - Chela (argentin) 7:6 (7-4), 6:3, 6:3
Grosjean (francia, 25.) - Mathieu (francia) 7:5, 6:2, 6:2

női páros, harmadik forduló:
Black, Stubbs (zimbabwei, ausztrál, 2.) - Krajicek, Szávay (holland, magyar) 6:4, 6:1